Julkaistu 

Pääkirjoitus: Työn esteitä on purettu oikein

Varhaiskasvatuksen ehdot muuttuivat vuodenvaihteessa valtakunnallisesti. Tärkeimpänä muutoksena yhä useampi perhe siirtyy jopa maksuttoman päivähoidon piiriin, kun kuukausittaiset tulorajat nousevat.

Valtio haluaa purkaa muutoksella kannustinloukkua työllistymiseltä, kun päivähoidon maksut ovat voineet viedä merkittävän osan työstä käteen jäävästä palkasta. Tiukat tulorajat ovat vieneet monessa tapauksessa houkuttelevuuden pienipalkkaisesta tai osa-aikaisesta työstä.
Huojennuksen tuova muutos on oikean suuntainen, kun tulorajat ovat muuttumassa vähimmilläänkin sadoilla euroilla tämän vuoden aikana. Kun tähän lisätään useampilapsisen perheen maksuhuojennukset, niin käden ojennus perheisiin on merkittävä.

Outokumpulaisia ja polvijärveläisiä ajatellen varhaiskasvatuksen ehtojen helpottaminen on jopa tärkeämpää kuin esimerkiksi Joensuussa. Kun nykyinen tai tuleva työ saattaa jo valmiiksi olla toisella paikkakunnalla, niin matkakulujen lisäksi enää ylimääräisiin maksuihin ei varaa välttämättä löydy. Kuukausittaista käteen jäävää palkkaa kun eivät kerrytä vuoden päästä verotuksessa oikaistavat matkustuskulut.

Voi uskoa, että työllisyyden paraneminen jatkuu, kun vastaaviin esteisiin kiinnitetään huomiota. Esimerkiksi varhaiskasvatuksen kysynnän lisääntyminen voi tuoda työtä monella tapaa, kun palkkaustarve tulee myös kuntiin opetusalan ammattilaisista.

Kommentoi

Hae sivuilta