Julkaistu 

Pääkirjoitus: Teolliset työpaikat vaarassa karata

Toiveet Outokummun teollisten työpaikkojen kasvusta jäivät viime vuonna toteutumatta, vaikka myönteisiä uutisia kuului teollisuudesta. Outokummun teollisten työpaikkojen määrä putosi 26 kappaleella 908 työpaikkaan. Vielä pari vuotta sitten työpaikkoja oli yli tuhat. Kehitys on näin ollut nopeaa ja mennyt täysin väärään suuntaan. Syitä on löydetty tiettyjen toimialojen vaikeasta tilanteesta, mutta myös yrityksille houkuttimena olleiden tilojen rakentamiseen liittyvien tukimahdollisuuksien katoamisesta.

Yhtä kaikki, Outokumpu on vaarassa menettää ainakin osan maineestaan vahvana teollisuuspaikkakuntana. Huomion arvoista on, että Kontiolahti kiilasi Outokummun ohi teollisten työpaikkojen määrässä viime vuonna. Hurja kasvu on muutaman kärkiyrityksen vauhdittamaa, mutta Outokummun kannalta viesti on haitallinen.

On myös ymmärrettävä lopullisen muutoksen mahdollisuus. Automaatio ja robotit tulevat rytinällä teollisuuteen ja osa työvaiheista ei enää kaipaa niin montaa ihmistä työtä tekemään. On mahdollista, että Outokumpu ei enää tule saavuttamaan haamurajana pidettyä tuhatta teollista työpaikkaa muutoin kuin paikallisten yritysten hyvin voimakkaan kasvun myötä. Suurin toivo tulee nyt Hautalammen kaivoshankkeesta, joka ensi vuosikymmenellä voi tuoda kertarytinällä jopa toista sataa työpaikkaa kaivannaisteollisuuteen.

Syyt työpaikkamäärän putoamiselle on silti syytä käydä tarkoin läpi, ettei vaaraa nykyisen teollisuuden karkaamiselle pääse syntymään. Esimerkiksi Kontiolahti on ilmaissut vahvan halunsa oman elinkeinotyön kehittämiseen seudullisuuden sijaan.

Kommentoi

Hae sivuilta