Nousevan auringon alla

Vaihto-opiskelijana Japanissa.

Japanilainen joulu

LRM_EXPORT_209920032644942_20181230_131155663 Harajukun valot

Hei kaikille ja myöhästyneet jouluntoivotukset ja hyvät uudet vuodet!

Joululomani alkoi lauantaina 22.12.2018 ja kestää 7.1.2019 asti. Lomasta huolimatta kiire ei ole hellittänyt, vaan tekemistä ja koulutehtäviä riittää vielä näin lomallekin. Mutta shinkansenissa istuessani minulla oli juuri sopivasti aikaa kirjoittaa teille japanilaisesta joulunvietosta. Se nimittäin poikkeaa aika tavalla Suomen joulurauhatunnelmasta. Ja teknisten vaikeuksien vuoksi teksti tulee  nyt hiukan kuvia myöhemmin. Mutta takaisin aiheeseen.

Ensinnäkin Japanissa joulua ei varsinaisesti juhlita. Joulun ajan ja jouluaaton lähestymisen pystyi kyllä näkemään kaikista joulumainoksista sekä -koristeluista, mutta loman odotuksena sitä ei näkynyt. Täällä ihmiset olivat pääosin töissä läpi joulun, eikä käsitettä joululoma tunnuttu tuntevan työpaikoilla. Tämä ilmeni muun muassa puhuessani opettajieni ja ystävieni kanssa koulussa, jossa kaikki sanoivat samaa. Joulu tulee vietettyä työpaikoilla, hyvällä tuurilla 24.päivä oli vapaana joillakin.

Koulussa joulua juhlittiin pikkujoulujen muodossa. Näissä juhlissa pelasimme, söimme ja lauloimme joululauluja yhdessä opettajien oppilaiden kesken. Ruokina oli tavalliseen japanilaiseen tapaan kanaa sen eri muodoissa, sämpylöitä, hedelmiä sekä erilaisia karkkeja ja herkkuja. Pikkujouluja oli siis kahdet kappaleet, toiset opettajien järjestämänä ja toiset vaihto-opiskelijajärjestön järjestämänä. Molemmissa pikkujouluissa saimme vieraaksemme myös Suomesta tutun kuuraparran eli tunnetummin Joulupukin.

Eräs itselleni hämmentävä seikka oli, kun 24. Joulukuuta menin käymään kaupassa ostamassa jouluruokatarvikkeita. Nimittäin isoimmatkin kaupat olivat aivan normaalisti avoinna kello 11 asti. Ja pienemmät marketit nyt tietysti olivat avoinna 24h, kuten 365 päivänä vuodessa, olipa tilanne mikä tahansa.

Kaupoissa joulun pystyi näkemään suurina ruoka ja tavaran paljouksina, mutta Suomessa tuttuja jouluruuhkia ei näkynyt ainakaan paikallisessa tavaratalossa. Ja varsinainen joulu täällä taisi olla vasta 25.päivä, jolloin ihmisiä oli tavalliseen verrattuna paljon vähemmän liikenteessä, sekä pienet erikoiskaupat olivat suljettuna. Tietysti businessmieheä ja lukiolaisia näkyi matkalla töihinsä ja kouluihinsa tai harrastuksiinsa. Tämän pystyi päättelemään ihmisten asuista. Mutta edes 25.päivä joulua ei ollut havaittavissa Tokion päärautatieasemalla, missä ihmisiä riitti tavalliseen tapaan niin ettei aika ajoin päässyt liikkumaan minnekään suuntaan. 

Mutta palatakseni vielä joulunviettoon. Perinteinen tapa miten täällä vietetään joulua on syömällä KFC kanaa ja mansikkakermakakkua perheen tai muiden tärkeiden ihmisten ja ystävien kesken. Näin ainakin ihmiset kertoivat, kun kyselin perinteisiä japanilaisia tapoja viettää joulua. Ja näin hauskana faktana, KFC ravintoloihin on kuulemani mukaan varattava kuukausia etukäteen aika, jotta sieltä voi jouluna edes saada mitään ruokaa saati sitten friteerattua kanaa. Friteeratun kanan suosiota en epäile yhtään, sillä kanaa oli tarjolla lähes kaikkissa pikku marketeissa ja ravintoloissa take away -annoksina. Niitä mainostettiin joulun erikoistarjouksina.

Eli joulu siis tosiaankin oli hiukan erilainen, kuin mihin olen Suomessa tottunut. Mutta hauska ja rentouttava se oli silti. Kelitkään eivät muistuttaneet kotipaikkakunnallani yhtään Suomalaista kylmää ja pimeää, sekä lumista joulua. Vaan jouluaattonakin lämpöä oli yhdeksisen astetta ja aurinko paistoi täydeltä taivaalta. Niinpä päätinkin lähteä etsimään lunta ja kylmyyttä aivan toiselta puolelta Japania, nimittäin Kanazawasta. Mutta siitä reissusta myöhemmin lisää monien kuvien kera.

Tässä tälle erää. Vielä kaikille oikein loistokasta Uutta vuotta 2019! Palataan.

- Inka

Markettien joulukakkuvalikoimia.

Shinjukun jouluvaloja.

Koulumme pikkujoulujen joulukakku.

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.outokummunseutu.fi/