play

Kolumni: Työperäistä maahanmuuttoa tarjolla jos halutaan

Pasi Huttunen

Periaatteessa työvoimapulaan on tarjolla äärimmäisen helppo ratkaisu. Vaikkapa se outokumpulainen tai polvijärveläinen työvoimapulaansa tuskaileva firma voisi rekisteröityä Fuzu-nimiseen sovellukseen ja tavoittaa miljoonia kenialaisia, ugandalaisia ja nigerialaisia työnhakijoita. Esimerkiksi Nigerian poliittinen tilanne on hyvin vaikea, joten maasta olisi lähdöillään valtava määrä nuoria, motivoituneita ja työhaluisia tekijöitä.

Fuzu on espoolaisen, monenlaisissa afrikkalaisissa liemissä keitetyn konkarin, Jussi Hinkkasen tekoälyä hyödyntävä digitaalinen alusta, jonka ideana on auttaa työnantajia palkkaamaan henkilökuntaa ja hakijoita löytämään työtä. Suomalainen kehitysrahoittaja Finnfund on rahoittanut Fuzua.

Vaikka Afrikassa talous kasvaa voimakkaasti, on työpaikkojen tarjonta silti auttamattomasti jäljessä niiden kysyntää. Sen vuoksi Fuzun katsetta onkin käännetty kansainväliseen suuntaan.

Enimmäkseen ajatuksena on tarjota afrikkalaisille etätyömahdollisuuksia esimerkiksi eurooppalaisissa ja amerikkalaisissa firmoissa, mutta sovellus voisi auttaa myös fyysisesti paikalle tarvittavan työvoiman saamisessa. Kyllä sieltä reissattaisiin tännekin töihin, sillä suomalaisella palkalla eläisi oikein hyvin ja lähettäisi vielä perheellekin rahaa kotimaahan.

Vierailin Keniassa osana ulkoministeriön Kehitysakatemiaa ja esimerkiksi useampi oppilaitosvierailu näytti hyvin konkreettisesti sen, että intoa, taitoa ja motivaatiota sikäläisillä nuorilla on paljon. Mahdollisuuksia päästä eteenpäin on vähemmän.

Tämä mahdollisuus kannattaisi hyödyntää. Mitä syitä meillä oikeastaan on olla tekemättä niin?

pasi.huttunen@outokummunseutu.fi

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta