play

Kolumni: Orpon hallitus kannustaa jättämään lapset tekemättä

Pasi Huttunen

En voi väittää, että olisin juuri perhesuunnittelua harrastanut. Lapsia tuli kun tuli ja oikein hyvä niin. Jos kuitenkin olisin sellaiseen suunnitteluun taipuvainen ja miettisin asiaa nyt, en rehellisesti osaa sanoa mihin tässä päätyisin. Tämä hallitus nimittäin tuntuisi kannustavan synnytystalkoisiin aika huonosti.

Eivät ne kirjatta jäävät lapset alaikäisinä saa edes ostettua sitä halvempaa kaljaa lohduksi.
Pasi Huttunen

Asumistukeen on tulossa huomattavia leikkauksia, työttömyysturvan lapsikorotuksia ollaan poistamassa ja toimeentulotukeenkin tekemässä heikennyksiä. Mannerheimin lastensuojeluliiton arvion mukaan näiden muutosten yhteisvaikutukset ovat sikäli merkittävät, että lapsiperheköyhyys luultavasti lisääntyy.

Uhrataanpa vähän ajatuksia sillekin, että ne lapset menevät sitten kouluun. Ilmeisesti peruskoulutukseen on tulossa ihan hyviä satsauksia, mutta kunnilta leikataan ja se näkyy sitten kouluissa myös. Ja se kahden tai kolmen viikkotunnin lisäys. Olemme jo uuvuttaneet toisen asteen opiskelijat kasaamalla heille liikaa - korkeakouluopiskelijoista nyt puhumattakaan. Nyt sitten myös peruskoululaiset?

Ja ne korkeakoulut. Leikkaukset asumistukeen osuvat pahasti myös opiskelijoihin ja hallitusohjelmaan on kirjattu myös kannustusta nopeasti suoritettaviin putkitutkintoihin. Ne nopeat putkitutkinnot eivät sivistä sillä tapaa kuin korkeakoulutuksen pitäisi eivätkä valmista kunnolla työelämään. Ja ne tietenkin heikentävät myös opiskeluaikaista elämänlaatua.

Tämän lisäksi ovat tietysti taustalla mörkönä vaanimassa lukukausimaksut, joita näytetään kulisseissa vähä vähältä junttavan suomalaisiin korkeakouluihin myös suomalaisille opiskelijoille.

Lapsilukuni kun on täynnä ja välillä voi ottaa rennosti, niin on tietysti ihan kivaa, että hallituksen verolinjausten vuoksi saatan jatkossa saada kaljaa vähän halvemmalla. Täysin älytöntä on kuitenkin se, että kirjoista saan maksaa jatkossa enemmän. Kirjojen jo ennestään korkeaa 10 prosentin arvonlisäveroa ollaan nostamassa 14 prosenttiin. Ja mikä masentavinta, sama koskee oppimateriaaleja. Tätä voi asettaa siihenkin kontekstiin, että Euroopassa kirjan arvonlisäprosentti on keskimäärin kuusi.

Lapsistani etenkin toinen on innokas lukija, mutta se näyttää olevan tänä päivänä poikkeuksellista - etenkin poikien keskuudessa. Hallituksen ei tarvitsisi tökkiä lisää kapuloita rattaisiin. Eivät ne kirjatta jäävät lapset alaikäisinä saa edes ostettua sitä halvempaa kaljaa lohduksi.

pasi.huttunen@outokummunseutu.fi

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta