play

Kolumni: Kaikkein helpoin tapa pysyä perillä paikallisista asioista

Kuva: Pasi Huttunen

Pasi Huttunen

Helppous minulle tulee ensimmäisenä mieleen kun pohditaan, miksi paikallislehti on niin tärkeä asia. Me Outokummun Seudussa tarjoamme polvijärveläisille ja outokumpulaisille helpoimman tavan pysyä perillä paikallisista asioista.

Erilaiset poliittiset, taloudelliset tai muut vaikuttimet värittävät puskaradioiden villiä informaatioerämaata. Asioiden tarkistamisen ja selvittämisen vaiva saattaa olla melkoinen.
Pasi Huttunen

Yleisradio vetäytyy alueilta eikä Yle Joensuu pysty pureutumaan paikallisiin asioihin sillä laajuudella ja syvyydellä kuin niihin on tarpeen pureutua. Kuopiolainen juontaja ei niitä täällä tärkeitä paikallisia asioita edes tiedä. Karjalainen paikallisradioineen toki uutisoi myös Outokummun ja Polvijärven asioista, mutta sen hommana on koko maakunta ja myös isot, valtakunnalliset uutiskokonaisuudet. Ei ole realistista edes odottaa erityisen syvälle paikallisiin asioihin menemistä. Maakuntalehti hoitaa tehtävänsä oikein hyvin, mutta sen tehtävä ei ole olla paikallislehti.

Puskaradioissa, muissa someryhmissä, kaduilla, työpaikkojen kahvihetkissä, koulujen käytävillä ja kahviloiden aamuparlamenteissa liikkuu valtavasti tietoa. Osa siitä tiedosta on totta, osa ei ja tiedon levittämiselle on siellä mitä erilaisimpia tarkoitusperiä. Erilaiset poliittiset, taloudelliset tai muut vaikuttimet värittävät puskaradioiden villiä informaatioerämaata. Asioiden tarkistamisen ja selvittämisen vaiva saattaa olla melkoinen.

Paikallislehdessä me tarkistamme ja selvitämme juuri niitä superpaikallisia asioita, joita kukaan muu ei tarkasta ja selvitä. Joskus mokaamme, mutta toisin kuin satunnaiselta somettelijalta meiltä voi odottaa ja vaatia virheen korjaamista ja me oikaisemme. Emme jätä väärää, oikaisematonta tietoa lillumaan eetteriin kenen tahansa napattavaksi.

Olemme tietysti outokumpulaisten ja polvijärveläisten asialla, mutta emme kritiikittä emmekä niele purematta. Paikallisten asialla oleminen näkyy näkökulmissamme ja aihevalinnoissamme. Koska me emme ole osapuoli. Me emme ole puolella tai vastaan. Me välitämme tietoa kiinnostavalla ja luotettavalla tavalla.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Täydellisessä maailmassa me tietysti tekisimme uutisemme kaikille maksutta luetttavaksi, mutta sellaisessa maailmassa emme elä. Kerta toisensa jälkeen saamme vastata kysymyksiin siitä, miksi tämä ja tämä tärkeä uutinen ei ole vapaasti luettavana vaan rajattu tilaajille. Lähtökohtaisesti jutut ovat tilaajien luettavissa, koska tilaajien ansiosta tämä lehti olemassa ja pystymme journalismia tekemään. Ei olisi rehellistä tilaajia kohtaan jakaa kaikkea muillekin.

Nyt teemme poikkeuksen osana Pureudu paikallisiin -kampanjaa. Kymmenet paikallislehdet avaavat maksuporttinsa tai näköislehtensä vapaasti luettaviksi 8.–15. syyskuuta. Meidän 7. ja 14. syyskuuta ilmestyvät näköislehtemme ovat kaikkien luettavissa ja perjantaista perjantaihin osa jutuistamme verkossa on vapaasti luettavissa.

Vinkkaisitko tästä myös lapsellesi, nuorellesi, ystävällesi, kollegallesi, vanhemmallesi, isovanhemmallesi tai muulle läheiselle? Kiitos.

pasi.huttunen@outokummunseutu.fi

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta