play

Teemakolumni: tervetuloa virolaiset retromatkalle Pohjois-Karjalaan!

Pasi Huttunen

Kun lähtee ajamaan tänne Pärnusta, eteläisestä Virosta, saa suuren osan matkasta ajaa erittäin hyvin pidetyillä teillä. Etenkin maantie Pärnun ja Tallinnan välillä on miellyttävää, suorastaan leppoisaa ajelua.

He voivat hihkaista: Tällaista meidänkin teillä oli Neuvostoliiton aikaan!
Pasi Huttunen

Autoilukulttuuri Viron puolella näyttää sekin olevan vähän erilainen. Sen sijaan, että omista todellisista tai kuvitelluista oikeuksista pidettäisiin hampaat irvessä kiinni, toimitaan siellä enemmän liikennetilanteen mukaan ja ollaan itse asiassa aika kohteliaita. Tämä - kuten tiedämme - on melkoisen vieras ajatus pohjoiskarjalaiselle kuskille. Toki sitä kohteliaisuutta liikenteessä löytää myös Suomessa monessa paikassa. Vain Joensuun seutu näyttää olevan erikoislaatuinen alue, jossa käytöstavat jätetään kotiin kun noustaan autoon. Jopa Kuopion seudulla ero on jo selvä.

Virossa olen aiemminkin ajellut esimerkiksi reitin Tallinnasta Tarttoon ja sieltä Rakveren kautta takaisin. Kokemukset siltä vuosientakaiselta reissulta ovat hyvin samanlaisia. Pienessä maassa etäisyydetkin ovat kaiken kukkuraksi kohtuullisia.

Ei se halvempi bensakaan siellä tietenkään haittaa, vaikka ei sen hinnan, noin 1,7 euroa litralta, takia kannata bensarallia lähteä ajamaan.

Viron piti olla se köyhä, melkein kehitysmaa, jossa on kurjempaa kuin meillä hyvinvoivassa, rikkaassa Suomessa. Näin varmasti onkin joissakin asioissa, mutta autoilija ei sitä hevillä kyllä huomaa. Ero liikenneinfrassa on melkoinen virolaisten eduksi.

Helsingistäkin sitten saa lauttamatkan jälkeen Suomessa ajella hyviä teitä vähintään Varkauteen saakka. Suomen ehkä masentavin tiepätkä Varkaudesta Kuopiontielle on sekin saanut melkoisen kasvojenkohotuksen. Paikkalaikuilla kirjavoitu perunapelto alkaa vasta Heinävedellä, Pohjois-Karjalassa. Enkä edes poikennut surullisenkuuluisalle Pöytälahdentielle, joka vielä odottelee kunnostustaan.

Kansanedustaja Sanna Antikainen (ps.) on tämänkin lehden sivuilla lupaillut investointeja liikenneinfraan Pohjois-Karjalassa. Nyt on siis lupa odottaa, että sitä hallitusvastuuta todella kannetaan. Bensan hintaakin toki lupailtiin alas, mutta sen suhteen ei ehkä ihan vielä kannata hengitystään ryhtyä pidättelemään

Nyt meillä on käsissämme taas matkailuvaltti: voimme toivottaa virolaiset ystävämme tänne itään kyläilemään ja tarjota heille retroelämyksen. He voivat hihkaista: Tällaista meidänkin teillä oli Neuvostoliiton aikaan!

pasi.huttunen@outokummunseutu.fi

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta