play

ILMOITUS: Tuntuuko inflaatio kukkarossasi? Tästä parhaat säästövinkit

Kuva: Karolina Grabowska / Kaboompics

Mainostaja

MAINOS: Maailman tilanne on tehnyt vahinkoa myös taloudelle ja tämän saa moni tuta kovempina sähkölaskuina, nousseina ruokakuluina sekä muina kallistuneina menoina. Tässä artikkelissa jaamme parhaat vinkit oman talouden hallintaan silloinkin, kun ajat ovat vaikeat. Avainasemassa on suunnittelu, budjetointi ja omien kulutustottumusten kriittinen tarkastelu.

Johdonmukaisuus kaiken A ja O

Kuten tiedämme, pienistä puroista syntyy suuri virta ja tämä pätee myös säästämisen saralla. Säästämisen aloittaminen voi tuntua vaikealta, mutta se on tärkeä askel oman taloudellisen hyvinvoinnin saavuttamiseksi. Ensimmäinen askel säästösuunnitelman laatimisessa on miettiä, mitkä ovat ne juuri itselle tärkeät tavoitteet. Onko ajankohtaista säästää puskurirahastoon, tarvitaanko rahaa tulevia ostoksia varten vai onko suunnitelmissa kaivattu lomamatka?

Seuraavana askeleena tulisi luoda itselleen budjetti ja arvioida omia kulutustottumuksia. kuinka paljon on realistista saada säästettyä kuukaudessa? Mistä voi pihistää, mistä taas ei? Jos tapana on ottaa säännöllisesti kulutusluottoja tai pikavippejä, on syytä miettiä, voisiko ne yhdistää.  Lainojen yhdistely saattaa olla ratkaisu tähän, esimerkiksi Rahalaitos voi auttaa pienentämään kuukausittaisia maksuja tarjoamalla lainaa maltillisella korolla.

Kolmas vaihe on budjetin rakentaminen. Vähentämällä kuukausittaiset menot kuukausittaisista tuloista saa käsityksen, paljonko voi laittaa säästöön. Jos jotain jää vielä ylitse, voi tehdä vaikka jotakin kivaa perheen kanssa.

Konkreettisia säästövinkkejä kotiin

Koti on yksi niistä asioista, joihin uppoaa paljon rahaa. Yksi tapa säästää energiaa on korvata vanhat valaisimet LED-valaisimilla. LED-valaisimet ovat tehokkaampia ja kestävät pidempään. Lisäksi ne kuluttavat myös vähemmän energiaa. myös valonohjaimia voi asentaa, ne ohjaavat valon voimakkuutta automaattisesti mukautuen luonnolliseen valoon. Lisäksi niihin voidaan liittää esimerkiksi liiketunnistin, joka aktivoi valon vain tarpeen mukaan. Tällöin valot eivät ole päällä turhaan.

Kannattaa myös muistaa sammuttaa kaikki sähkölaitteet, kun niitä ei käytetä, tämä pienentää sähkölaskua ja myös luonto kiittää.

Pitkän aikavälin suunnitelmia

On järkevää miettiä myös, kuinka voisi säästää rahaa pidemmällä aikavälillä. Tämä tarkoittaa rahan säästämistä pitkäjänteisesti säästötilille, tai vaikkapa rahastoon ja tulojen rakentamista sen kautta. Nämä tulot voi käyttää vaikkapa asunnon ostamiseen tai järjestää niillä lisäturvaa eläkepäiville.

On tärkeää tehdä järkeviä suunnitelmia pidemmän aikavälin säästämiseen. Riskeihin tutustuminen on hyvä ajatus, jos suunnitellaan säästämistä esimerkiksi sijoittamalla osakkeisiin. Tällöin osakemarkkinoiden tuntemus on kullanarvoista.

Myös itseensä sijoittamalla voi kasvattaa tuloja pitkällä aikavälillä. Joskus on hyvä ajatus opiskella uusi ammatti tai syventää olemassa olevaa ammattitaitoa, sillä sen avulla voi aueta uusia ja parempia mahdollisuuksia työmarkkinoilla. Opiskelu on myös aina avain itsensä kehittämiseen ja ikuiseen oppimiseen, joka on tärkeää muun muassa muistin toiminnalle.

Säästövinkkejä, jotka sopivat jokaiseen talouteen ja makuun löytyy siis kosolti, tärkeintä on pitää silmät ja mieli avoinna. Kun tarkastelee omia kulutustottumuksiaan, voi saada aikaan merkittäviä säästöjä lyhyelläkin aikavälillä. Pidetään realismi matkassa mukana kuitenkin: myös säästökuurin aikana on voitava elää elämisen arvoista elämää, joten budjettiin on jätettävä tilaa myös hauskanpidolle ja huvituksille.

ILMOITUS

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta