play

MAINOS: Sähköinen palvelu tinkii puolestasi - näin lainavertailu toimii

Toimitus

MAINOS: Aikoinaan lainaa hakiessaan täytyi itse ottaa yhteyttä eri pankkeihin ja pyytää heiltä lainatarjousta, ellei sitten halunnut suoraan tarttua ensimmäiseen tarjoukseen, joka tyypillisesti haettiin siltä pankilta, jonka asiakkaana oltiin. Tämä oli luonnollisesti aikaavievää ja joissakin tapauksissa jopa melko stressaavaa, eikä loppujen lopuksi allekirjoitettu sopimus välttämättä ollut se pitkällä tähtäimellä kaikkein paras.

Tänä päivänä markkinoilla on kuitenkin sähköisiä palveluita kuten Omalaina.fi jotka tekevät vertailun asiakkaan puolesta vain yhdellä lainahakemuksella. Ne kilpailuttavat useiden pankkien ja rahoituslaitosten lainat niillä ehdoilla, jotka hakija palveluun asettaa.

Tämä kilpailuttaminen on tarkoitettu kaikille, jotka haluavat säästää rahaa lainakuluissaan. Se auttaa vertailemaan eri lainapalveluita ja valitsemaan niistä hakijan kannalta parhaan mahdollisen vaihtoehdon. 

Miksi on tärkeää vertailla eri palveluntarjoajia ennen lainan ottamista?

Lainan ottaminen on usein iso päätös, joka vaikuttaa pitkälle tulevaisuuteen ja henkilökohtaiseen talouteen. Siksi on tärkeää vertailla eri palveluntarjoajia ja lainoja ennen päätöksen tekemistä. Vertailemalla voi säästää selviä rahasummia esimerkiksi lainojen koroissa.

Lainapalvelu ei ota huomioon ainoastaan lainojen nimelliskorkoja, jotka eivät Suomen lain mukaan saa ylittää 20 prosenttia, vaan myös todellisen vuosikoron. Siihen sisältyvät juuri erilaiset avaus- ja tilinhoitomaksut, jotka saattavat vaikuttaa koron lopulliseen suuruuteen merkittävästi.

Mitkä ovat lainanhakijan velvollisuudet?

Lainanhakijan tulisi aina laskea sekä nykyinen taloudellinen tilanteensa, että tuleva maksukykynsä huolellisesti ennen lainan ottamista. Tarkoituksena ei pitäisi olla pelkkien sijoituslainojen ottaminen, vaan ne tulisi aina miettiä huolella etukäteen. 

Lainaa haettaessa on hyvä myös miettiä mitä tarvitaan. Onko tarvetta isommalle summalle vai riittääkö pienempi? Lainansaajan tulisi aina pystyä maksamaan lainansa takaisin sovitussa ajassa ilman ylimääräisiä vaikeuksia, minkä vuoksi laskelmien tekeminen etukäteen onkin niin tärkeää. Joskus elämässä tapahtuu yllättäviä asioita, jotka voivat vaikuttaa maksukykyyn negatiivisesti, joten on hyvä varautua siihenkin mahdollisuuteen. 

Lainanhakijalla on myös velvollisuus ilmoittaa tulonsa ja menonsa rehellisesti jo kilpailutusvaiheessa. Vaikka itse palvelu ei useimmiten vaadi erillisiä liitteitä hakemukseensa, niin pankit ja rahalaitokset saattavat joissakin tapauksissa pyytää esimerkiksi palkkakuitteja tai veropäätöksiä nähtäväkseen, jotta hakijan tulot ja maksukyky pystytään varmistamaan. On siis hakijan velvollisuus täyttää jo alkuperäinen hakemus huolella ja rehellisesti, ettei hän saa myöhemmässä vaiheessa kielteistä lainapäätöstä.

Mistä syistä lainahakemus saatetaan hylätä?

Koska lainavertailupalvelu toimii useiden pankkien ja rahoitusyhtiöiden kanssa, on luonnollisesti huomioitava kaikkien näiden luotonmyöntäjien omat säännöt. Esimerkiksi virheettömät luottotiedot ja riittävä maksukyky ovat yhteisiä vaatimuksia lähes kaikilla luotonmyöntäjillä, mutta esimerkiksi ikärajoissa saattaa olla jonkin verran vaihtelua. Kaikissa tapauksissa luottoa myönnetään vain täysi-ikäisille hakijoille, mutta joidenkin rahalaitosten ikäraja saattaa olla jopa 25 vuotta. Maksuhäiriömerkintä johtaa lähes poikkeuksetta kielteiseen lainapäätökseen. Hakijan tuloihin liittyvät vaatimukset vaihtelevat, mutta niiden on oltava riittävät, jotta hänen voidaan realistisesti ajatella maksavan lainaerät ajallaan takaisin. Lisäksi hakijan osoitteen tulisi lähes poikkeuksetta olla vakituisesti Suomessa. Lainanvertailupalvelut kuitenkin tarjoavat hakijalle vain sellaisten luotonmyöntäjien tarjouksia, joiden ehtoihin he sopivat.

Lainoja ei enää tarvitse lähteä itse kilpailuttamaan pankkien välillä, vaan kätevät sähköiset palvelut tekevät sen nopeasti yhdellä hakemuksella.

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta