play

Lukijalta: Yli 80-vuotiaille pitäisi tarjota valokuitua ilmaiseksi

Jyrki-Pekko Kinnunen & Pauli Jämsen

Kotihoidonpalveluissa korostuu tulevaisuudessa tietotekniikan merkitys. Entistä suurempi osa terveyspalveluista tullaan tarjoamaan nettiyhteyksien kautta. Esimerkiksi vanhusten ja hoitohenkilökunnan välinen yhteydenpito valokuituverkon avulla on selkeästi turvallisempaa ja tehokkaampaa. Valvonta voidaan järjestää ympärivuorokautiseksi ilman, että yhteys katkeaa tai pätkii.

Myös sosiaalisuuden ja turvallisuuden tunteen merkitys vanhemmalle ikäpolvelle ja lapsille on valtava. Esimerkiksi lasten, sukulaisten ja vanhemman ikäpolven välinen videoyhteydenpito molempiin suuntiin on valokuidulla helppoa ja vaivatonta. Valokuituverkko mahdollistaa ikäihmisille turvallisen asumisen maaseudulla omassa kodissaan mahdollisimman pitkään.

Koronan myötä etätyöskentely on tullut jäädäkseen. Kotona työskentely on lisääntynyt ja Outokummussakin etätyötä tekevien ihmisten määrä on kasvanut. Valokuitu mahdollistaa tasa-arvoisen ja häiriöttömän etätyön tekemisen. Etätyössä vahvaa verkkoa tarvitaan muun muassa videopalavereihin, viestittelyyn ja tiedonsiirtoon. Tällä hetkellä ja lähitulevaisuudessa ei ole tiedossa yhtä tehokasta tiedonsiirtotekniikkaa.

Outokummussa on tulevaisuudessa rakentumassa yksi Pohjois-Karjalan laajimmista valokuituverkoista niin, että keskustataajaman asukkaiden lisäksi myös maaseudun asukkaat ja mökkiläiset voivat siitä hyötyä. Muiden kuntien kokemusten perusteella vastaavan laajan valokuituverkon rakentamisesta on vain hyviä kokemuksia.

Laajan valokuituverkon hyötyjä ovat myös tiedonkulun turvaaminen kriisitilanteissa, Outokummun vetovoiman vahvistaminen sekä opiskelijoiden ja koululaisten nettityöskentelyn tehostuminen.

Mielestämme Outokummun kaupunki voisi harkita tarjoavansa valokuituverkon veloituksetta yli 80-vuotiaiden ihmisten koteihin. Toivottavasti laajan valokuituverkon rakentaminen aloitetaan viimeistään toukokuussa.

Jyrki-Pekko Kinnunen & Pauli Jämsen

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta