play

Outokummun Matkailijayhdistys: Mihin jäi matkailun uusi nousu?

Kuva: Pasi Huttunen

Outokummun Matkailijayhdistys ry.

Kesän matkailusesonki alkaa olla ohi, mutta syksykausi on alkamassa. Talven tapahtumien suunnittelu pitäisi käynnistää ja tarjoukset ryhmille ensi vuotta ajatellen laskea. Matkailumainonnan tulisi olla jatkuvaa. Mutta mikä on tilanne, kuka toimii, tarjoaa ja suunnittelee? Mistä lisää matkailijoita ja matkailuyrityksiä Outokumpuun?

Matkailijayhdistys on tehnyt yhteismarkkinointia päivittämällä VisitOutokumpu-sivustoa ja tekemällä somekampanjoita Matkakumpu Oy:n rahoituksella, mutta jatko on avoin. Vanhan kaivoksen kävijämäärä on noussut, mutta on edelleen pieni suhteessa kaupungin panokseen. Kasvu vaatisi uutta sisältöä, vanhat kaivokset itsessään ovat hyvin pienen joukon kiinnostuksen kohteita.

Erityisen huolissamme olemme Erä- ja luontokeskuksen kehittämisestä ja markkinoinnista. Matkailijayhdistys teki yhdessä yhdistysten ja yritysten kanssa ison työn nostamalla Kaunisniemen, Särkiselän ja samalla koko alueen uuteen tietoisuuteen. Työtä tulisi jatkaa, aluetta kehittää ja kunnossapidosta huolehtia.

Luontomatkailun suosio kasvaa ja Outokummulla olisi erinomaiset mahdollisuudet olla kasvussa mukana. Metsähallituksen mukaan rakenteisiin käytetty euro tuo vähintään kahdeksan euroa matkailutulona yritysten kassaan. Matkailusta hyötyvät majoittajien, kahviloiden ja kohteiden lisäksi kaupat, erikoisliikkeet ja huoltoasemat. Paikalliset hyötyvät, kun palveluyritysten määrä kasvaa.

Outokummun erikoisuus on yhdistysten iso rooli matkailussa. Yhdistykset vastaavat mm. tapahtumista, virkistyskalastuksesta, frisbeegolfradasta ja Keretin golfradasta. Tapahtumissa ja aktiviteeteissa olisi potentiaalia kasvuun, mutta vapaaehtoisvoimin toimivat yhdistykset tarvitsisivat tukea ja enemmän yhteistoimintaa ja -viestintää.

Outokummun Matkailijayhdistyksen yhteistyössä Matkakumpu Oy:n kanssa toteuttamassa Uuteen nousuun -hankkeessa tehtiin kattava matkailun toiminta- ja kehittämissuunnitelma, josta löytyy perusta matkailun kasvulle. Suunnitelmassa on määritelty kohderyhmät, vetovoimatekijät, kehittämisen kohteet, tavoitteet ja toimenpiteet, joiden pohjalta laadittiin hankeideoita kohteiden ja yhteismarkkinoinnin kehittämiseksi ja yrittäjyyden edistämiseksi. Suunnitelma tehtiin isolla joukolla matkailutoimijoita (yhdistykset, yritykset) ja asiantuntijoita yli vuosi sitten. Kaupunkikohteiden (Vanha kaivos, Erä- ja luontokeskus) omistajana on suunnitelmassa tärkeässä roolissa.

Odotamme nyt toiveikkaina, että kaupungin taholta suunnitelma käsitellään ja kuntapäättäjät pääsevät ottamaan kantaa. Tarvitaan selkeät suuntaviivat sekä avointa keskustelua ja yhteistyötä, jotta uusi nousu voi alkaa.

Matkailuterveisin

Outokummun Matkailijayhdistys ry.

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta