play

Lukijalta: Outokummun valokuituhankkeen rahoitus

Ilkka Mertanen

Tässä kirjoituksessa en ota kantaa itse valokuituun vaan sen hankkeen rahoitukseen.

Outokummun kaupunki on 19.12.2022 myöntänyt Karelnetin valokuituhankkeelle 33%:n avustuksen tukikelpoisten alueiden(haja-asutusalue) kustannuksiin n. 1,4 miljoonaa euroa(maks). Tämän lisäksi Karelnet on pyytänyt kaupungilta 3,5 miljoonaa euroa pitkäaikaista lainaa 25 vuoden maksuajalla. Varsin merkittävä  summa. Jokainen voi laskeskella paljonko se on asukasta kohti.

 Tämä rahoitus on käsittääkseni riskirahoitusta. Sillä jos tämä olisi ns.hyvä bisnes niin liikepankit ja muut rahoituslaitokset kilvan tarjoaisivat luototusta hankkeelle.

Riskejä lisää se että kyseinen ala on erittäin kilpailtu ainakin taajamien osalta. Outokummussa palvelua tarjoaa usea valtakunnallinen toimija langattomien verkkojen osalta ja joku myös kuituyhteyksiä. Langaton yhteys on myös saatavana tietyn tasoisena tietyillä laitteilla koko Outokummun alueella. Pitkän laina-ajan olleessa kyseessä riskejä lisää myös väestön eli käyttäjien määrän väheneminen.

 Valokuidun katsotaan  viranhaltijoiden esityksissä kuuluvan ns. perusinfraan ja sitä on verrattu vesilaitokseen ja sähköverkkoon. Nämä edellä mainitut palvelut toimivat monopoli asemassa eli ei varsinaista kilpailua. Niiden tulovirta koostuu  liittymismaksusta, kuukausittaisesta perusmaksusta ja kulutuksen mukaisesta veloituksesta. Vesi- ja viemärilaitos on erillinen tulosvastuullinen yksikkö, samoin Outokummun Energia toimii markkinaehtoisesti.  

Kuntalain 129§:ssä määritellään hyvin tiukkoja ehtoja kunnan myöntämille lainoille ja vakuuksille. Sieltä niitä voi käydä halutessaan tutkimassa. Riskianalyysit on tehtävä ja turvattava kunnan etu riittävillä vastavakuuksilla. Nyt on vakuudeksi tarjottu rakennettavaa valokuituverkkoa ja yrityskiinnitystä. Jos pahin skenaario toteutuisi eli Karelnet ajautuisi konkurssiin niin kuka osaa määritellä kannattamattoman valokuituverkon arvon.

Aika usein kun kunta on ollut mukana tällaisessa vapailla markkinoilla tapahtuvassa toiminnassa niin se on saanut ns. nenilleen. Eli joutunut maksumieheksi myös Outokummussa (hotellibisnes).

Itse olen sitä mieltä että suutari pysyköön lestissään.Kunnalla on omat perustehtävät ja sen tulee pyrkiä hoitamaan ne parhaalla mahdollisella tavalla.

Antaa pankkien ja muiden rahoituslaitosten hoitaa tällaiset rahoitukset. Se on niiden liiketoimintaa ja sen ne myös osaavat.

 Kaupunginvaltuusto sitten aikanaan asiasta päättää. Toivoisin että kaikki valtuutetut tiedostaisivat kyseisen hankkeen rahoitukseen liittyvät riskit päätöstä tehdessään.

Ilkka Mertanen, SDP

Muokkaus: Kirjoitusta päivitetty lainasummien osalta 22.4.2024 klo 9

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta