play

Pääkirjoitus: Poliitikko ja väkivalta

Kari Kauppinen

Varsinkin sosiaalisessa mediassa kansa on jakautunut kahtia, karkeasti sanoen ”vihervassareihin” ja ”natseihin” riippuen siitä, kuka ketäkin nimittelee.

Sananvapaus on kaikilla ja niin on myös sananvastuu. Jälkimmäinen unohtuu monilta.

Varsinkin valtakunnan ylimpien päättäjien, kansanedustajien, soisi varjelevan asiapitoista ja perustelut sisältävää moniarvoista keskustelua. Niin ei ole. Seutumme oma kansanedustaja Sanna Antikainen (ps) on sortunut myös vihapuheen ylläpitoon.

Viime viikonloppuna Antikainen julkaisi Facebookin politiikkaprofiiliinsa uutisen Ruotsin eritrealaisen kulttuuritapahtuman mielenosoituksista ja mellakoista. Se on ok. Kommentit ovat surullista luettavaa. Niissä mainitaan puukkojen ja rynnäkkökiväärin käyttö ongelmiin, viitaten maahanmuuttoon.

Antikainen ei ole uhkaillut ketään, mutta hän ei koskaan tai juuri koskaan kommentoi postauksiaan eikä reagoi niiden aiheuttamaan keskusteluun.

Kriittinen, kärjekäs ja eri mieltä toisten kanssa saa olla, mutta väkivallalla ja tappamisella uhkailut eivät kuulu rakentavaan keskusteluun.

Kansanedustaja ei voi ennalta tietää saati estää, mitä hänen seinällään kommentoidaan. Toki aina voi ennalta miettiä, mitä kirjoittaa, sillä sananvapautta käyttäessään voi syyllistyä rikokseen.

Kansanedustaja voisi jälkikäteen poistaa asiattomia kommentteja. Jos ajattelee niiden olevan sellaisia. Samalla voisi sanoa, ettei väkivalta ole suvaittua.

Jos tällainen puhe sallitaan, siitä tulee ennen pitkää normi.

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta