play

Pääkirjoitus: Itsenäisyytemme tuo meille vapauden mellastaa miten mielimme ja siksi vastuumme on niin suuri

Pasi Huttunen

Itsenäisyyspäivän juhlinta tuntuu tänä vuonna monelle vielä aiempaakin merkityksellisemmältä.

Perinteisesti on ollut tapana kritisoida itsenäisyyspäivän juhlinnan sotaisuutta paraateineen ja tuntemattomine sotilaineen. Tänä vuonna se kritiikki tuskin on yhtä painokasta. Naapurimme aloittama hirvittävä sota on niin konkreettisesti läsnä arjessamme.

Seuraavaa itsenäisyyspäivää juhlii toivottavasti Nato-Suomi.
Pasi Huttunen

Lisäpainoa juhlaan tuo sekin, että vietämme todennäköisesti viimeistä itsenäisyyspäivää sotilaallisesti liittoutumattomana maana. Seuraavaa itsenäisyyspäivää juhlii toivottavasti Nato-Suomi.

Kansainvälisessä ja kansallisessa politiikassa ollaan tultu tilanteeseen, jossa turvallisuus-, energia- ja ympäristöpolitiikka ovat yhtäkkiä punoutuneet poikkeuksellisen tiukasti toisiinsa.

Hyvä ilmastopolitiikka on myös hyvää energiapolitiikkaa ja nämä parantavat turvallisuuttamme. On varmistettava, että tämä on viimeinen kerta kun Venäjä voi käyttää fossiilisia aseena. Sen voimme tehdä parhaiten osana Euroopan unionin ja Naton kaltaisia kansainvälisiä yhteisöjä.

Mitä itsenäisyys sitten meille tarkoittaa? Se tarkoittaa vapauttaa mellastaa miten mielimme. Se tarkoittaa sitä, että meidän ei tarvitse olla kuuliaisia jonkin suuren johtajan oikkujen edessä. Se tarkoittaa sitä, että on meidän jokaisen vastuulla käyttää vapauttamme edes suunnilleen mielekkäällä tavalla. Se tarkoittaa sitä, että meillä on vapaus sanoa ja kirjoittaa mitä haluamme ja siinäkin tulee mukana suuri vastuu.

Itsenäisyytemme tuoma vapaus tarkoittaa sitä, että vastuutamme yhteisistä asioista emme voi ulkoistaa.

Hyvää ja rauhallista itsenäisyyspäivää!

pasi.huttunen@outokummunseutu.fi

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta