play

Pääkirjoitus: Kuntien uusi aika alkaa ensi vuonna

Pasi Huttunen

Kuntahistoriassa ei tunneta toista yhtä suurta uudistusta kuin nyt vuodenvaihteessa tapahtuva. Kuntien tehtävistä poistuu se perinteisesti raskain osa kun sote siirtyy hyvinvointialueille ja valtion rahoitettavaksi. Toisaalta kuntien tulot romahtavat samalla kertaa todella paljon.

Tuleva vuosi on kunnissa tiukka ja seuraavat kaksi luultavasti vielä vaikeampia, mutta samaan aikaan uudistuksen voi nähdä kunnissa todellisena mahdollisuutena.

Siksi on äärimmäisen tärkeää, että kunnissa on rohkea, kehittävä ote sekä kuntamarkkinoinnissa ja -viestinnässä että kaikilla toimialueilla. Outokumpu ja Polvijärvi ovat tässä hyvällä tiellä, mutta parannettavaa on.
Pasi Huttunen

Sosiaali- ja terveyspalvelut ovat kautta Suomen vakavassa, syvenevässä kriisissä ja on vaikea nähdä, että aivan lähitulevaisuudessa tulisi käännettä parempaan. Vaikka sote lähtee kunnilta, on se edelleen jatkuvana huolena myös kuntapäättäjillä.

Kunnille jää tehtäviksi varhaiskasvatus ja koulutus, sekä kunnan elinvoiman ja kuntalaisten terveyden edistäminen. Tämä tarkoittaa sitä, että kunnat voivat hyvin konkreettisesti vaikuttaa soten kriisiin, sillä jos kunnat hoitavat tehtävänsä mallikkaasti, vähenee sotepalveluihin kohdistuva kuormitus.

Kunta voi tehdä paljon sen eteen, että kuntalaiset tuntevat olevansa tärkeä osa yhteiskuntaa ja että he saavat hyvää varhaiskasvatusta ja koulutusta ja että heillä on työpaikkoja ja harrastusmahdollisuuksia. Nämä kaikki näkyvät hyvin suoraan sekä ihmisten fyysisessä kunnossa että mielenterveydessä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kunnan tehtävä on mahdollistaa hyvä elämä. Siihen kunta tarvitsee verotuloja. Verotuloja tuovat asukkaat ja yritykset. Siksi on äärimmäisen tärkeää, että kunnissa on rohkea, kehittävä ote sekä kuntamarkkinoinnissa ja -viestinnässä että kaikilla toimialueilla. Outokumpu ja Polvijärvi ovat tässä hyvällä tiellä, mutta parannettavaa on.

Vaatikaa kuntalaisina, että tehdään entistäkin paremmin.

pasi.huttunen@outokummunseutu.fi

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta