play

Pääkirjoitus: Pelkän tuhon sijaan luovaa tuhoa

Pasi Huttunen

Yrityskentällä on nähty muutos toisensa perään. Esimerkiksi Finelcomp myytiin osaksi ruotsalaista konsernia. Polvijärveläinen Kosilkka kasvaa määrätietoisesti ostettuaan ensin Kulma-Kahvilan ja nyt Vankkurin jäätelön. Pelkän kahvilan sijaan Kummunkadun varressa toimii pian myös jäätelötehdas. Jäätelönvalmistus tekee paluun Outokumpuun. Ravintolahotelli Kumpukin jatkaa toimintaansa uusien kadun vastakkaiselta puolelta löytyneiden Metsähovin omistajien hoivissa.

Tällä erää pääomien keskittyminen näyttää tuottavan elinvoimaa.
Pasi Huttunen

Vaikeina ja epävarmoina aikoina yritykset joutuvat koville ja silloin käy usein niin, että pääomien keskittyminen kiihtyy. Esimerkiksi Naomi Klein kehitteli teoriaansa tuhokapitalismista kirjassaan Tuhokapitalismin nousu vuodelta 2007. Hänen mukaansa ihmiset ovat katastrofin - kuten vaikkapa maailmanlaajuden pandemian tai Venäjän käynnistämän järkyttävän ja laittoman hyökkäyksen - jälkeen tavallista alttiimpia muutoksille. Markkinavoimien on sitten helpompi mellastaa miten tahtovat ja vahvemmat syövät heikompiaan.

Enemmän ilon kautta rakentava tapa puhua suhdanteiden yllätyskäänteistä on taloustieteilijä Joseph Schumpeterin teoria luovasta tuhosta. Luova tuho tarkoittaa kehityskulkua jossa vanhat yritykset, tuotteet ja ammatit häviävät uusien, parempien ja tuottavampien tieltä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ainakin Outokummun kannalta tilanne vaikuttaa tällä hetkellä siltä, että pelkän tuhon sijaan kyse on luovasta tuhosta. Tällä erää pääomien keskittyminen näyttää tuottavan elinvoimaa. Finelcomp pysynee kaupungissa ja kasvusuuntaisena. Ravintola- ja matkailualalla on täällä nyt leveämmät hartiat ja mahdollisuudet tiiviimpään yhteistyöhön yli kuntarajojen. Siitä voi hyötyä moni.

pasi.huttunen@outokummunseutu.fi

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta