play

Pääkirjoitus: Ysiluokkalaisille tarjotaan opas luotettavaan mediaan

Kari Kauppinen

On aika taistella asiallisen journalismin ja totta puhumisen puolesta sekä vastustaa väärien mielikuvien luomista journalismissa. Olkoon se sitten välillä vaikkapa kuivakkaa lukemista.

Sosiaalinen media on pullollaan kärjistyksiä, puolitotuuksia sekä harhaan johtavia selityksiä, tarkoituksellisesti vinoutuneita. Tähän syyllistyvät maamme korkeimpiin joukkoihin kuuluvat päättäjät.

Uutismedian liitto jakaa kaikille peruskoulun päättöluokkansa aloittaneille oppaan median maailmaan, jotta tulevaisuus olisi todenmukaisempi, parempi.

Julkaisu on oiva opas erilaisten medioiden maailmaan. Mediat, ovatpa ne mitä tahansa, luovat maailmankuvaamme, vaikuttavat käsityksiimme asioista. Medialukutaito on tärkeä osa demokratian ylläpitämistä niin valtakunnallisesti kuin paikallisesti.

Aapisessa käydään läpi keskeiset nykymediaan liittyvät termit ja ilmiöt aasta ööhön, algoritmeista öykkäröintiin. Opas pyrkii lisäämään ymmärrystä siitä, miten disinformaatiolta voi suojautua ja millaisiin ammattieettisiin sekä juridisiin periaatteisiin luotettava, journalistinen sisältö pohjaa – ja miten sen erottaa esimerkiksi sosiaalisessa mediassa vastaantulevasta tiedosta, jonka todenperäisyyttä ei kukaan valvo.

Lopuksi vielä vinkki nyt kouluvuotensa aloittaneille. Kun katsoo yhden uutislähetyksen päivässä esimerkiksi Yleisradiosta tai MTV:ltä ja vähintäänkin selaa yhden sanomalehden, joihin paikallislehdet lukeutuvat, pysyy kartalla maailman, Euroopan, Suomen ja oman paikkakunnan asioista. Ja kun tietää asioista, silloin on helpompi myös vaikuttaa asiaperusteilla. Silloin myös yleensä kuunnellaan ja öyhötys väistyy.

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta