play

Pääkirjoitus: Keskustelutaidon voi opetella

Pasi Huttunen

Vallalla on taas suuri huoli siitä, millainen keskustelukulttuuri meillä on sosiaalisessa mediassa. Eikä ihme, sillä netti pursuu vihaa, ulossulkemisia ja katkeruutta. Miksi emme tässä monen mielestä maailman parhaan koulutuksen maassa osaa keskustella?

Koulutusjärjestelmämme ei kunnolla opeta keskustelemaan. Korkeakoulutasolla ehkä pyritään välillä aktiivisesti kehittämään keskustelutaitoja, mutta sielläkin hyvin vaihtelevasti. Vastuu on jäänyt yksilöille tai yksittäisille asiaan paneutuneille opettajille.

Ei ole rakentavaa opetella pieksämään toisia erilaisilla argumenteilla ja vetämään mattoja jalkojen alta. Hyvä, rakentava keskustelu ei tuhoa vaan synnyttää keskustelijoiden tietoja, tunteita ja kokemuksia yhdistämällä uutta, laajempaa ymmärrystä.

Vanhempien roolia kasvattajina ei ole syytä vähätellä, mutta on perusteltua väittää, että peruskoulun merkitys asiassa on vielä suurempi. Rajusti kärjistäen: perheissä muodostuu perheen käytännöt, koulussa yhteiskunnan käytännöt. Lisäksi perheiden mahdollisuudet ja resurssit vaihtelevat. Koulu voi niitä tasata.

Sosiaalinen media olisi periaatteessa loistava keskustelualusta, mutta sen ansaintalogiikka haraa vastaan. Rakentavuus ei tuo mainostuloja, kohauttaminen ja järkyttäminen tuovat. Sosiaalisen median yhteiskunnallinen valta on valtava ja äärimmäisen huolestuttava asia, mutta toistaiseksi emme siitä pääse eikä se paremmaksi muutu. Somessakin voi tappelemisen sijaan keskustella - jos osaa ja haluaa. Siihen osaamispuoleen voisi kouluissamme ihan oikeasti satsata.

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta