play

Pääkirjoitus 24.8.: Valoa näkyy tunnelin päässä

Pasi Huttunen

Lehden teemana on rekry ja paluu arkeen. Koronan sekä Vladimir Putinin hullun sodan aiheuttamien monimuotoisten kriisien häntää näkyy konkursseina ja lomautuksina, mutta näkyy myös valoa tunnelin päässä kuten outokumpulaisen Nature Line Cutleryn tehtaanjohtaja Niina Haapasalo tässä lehdessä asian muotoilee. Hän puhuu vastuullisuusnotkahduksesta ostovoiman heikennyttyä, mutta uskoo, että se jää lyhyeksi.

Myös polvijärveläisen Nordpapin yrittäjäpariskunta Maija ja Jesse Kuronen uskaltavat jo vakavissaan miettiä kasvua. Rekrytointi on käynnissä. Sairaalapaperin kysyntä ei mihinkään katoa.

Alueella tapahtuu muutenkin paljon. Hautalammen kaivoshanke etenee ja kaivoshanketta kehittävän Finncobaltin pääomistajan Eurobattery Mineralsin toimitusjohtaja Roberto Garcia Martinez vakuuttaa lehden sivuilla, että hanke saadaan maaliin. Polvijärven puolella Elementis Minerals haluaa laajentaa kaivostoimintaansa.

Kaivoshanke tuo aina jonkinmoisen konfliktin alueelle ja niin nytkin, vaikka yhteisön hyväksyntä kaivoshankkeelle onkin laajaa. Tosiasia on kuitenkin, että jos haluamme jatkaa osapuilleen nykymuotoista elämäntapaamme ja edistää vihreää siirtymää, tarvitaan maaperästämme löytyviä mineraaleja. Lisäksi Euroopan on päästävä paljon nykyistä omavaraisemmaksi raaka-aineiden suhteen.

Jos kaivos saa ympäristöluvan, on meillä lupa olettaa, että sen ympäristövaikutukset eivät ole liikaa. Silloin niistä kaivoksen tuomista työpaikoista ja verotuloista voidaan nauttia hyvillä mielin.

pasi.huttunen@outokummunseutu.fi

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta