play

Vanha palotorni Kuusjärvellä laitetaan kuntoon talkoovoimin

Unto Malinen ja Antti Hirvonen esittelevät palotornin rekvisiittaa: punaiset puiset kartiot ovat olleet käytössä takavuosikymmeninä.

Unto Malinen ja Antti Hirvonen esittelevät palotornin rekvisiittaa: punaiset puiset kartiot ovat olleet käytössä takavuosikymmeninä. Kuva: Pia Paananen

Pia Paananen

Kuusjärven vanhan palotornin kohdalla on haissut home. Kuluneen talven aikana tornin kattokin romahti. Muutaman sadan metrin päässä palotornista asuva Antti Hirvonen otti tiekokouksessa esille palotornin tilanteen ja kyseli, voitaisiinko asialle tehdä jotakin.

– Se sai yllättävän innostuneen vastaanoton. Moni kyläläinen oli valmis lähtemään yhteisiin talkoisiin pelastamaan kylän yhtä maamerkkiä ja sen historiaan kuuluvaa kohdetta, Hirvonen kertoo.

Purkaminenhan olisi ollut oikeasti huomattavasti kalliimpaa.
Antti Hirvonen

Palotornin omistaa Outokummun kaupunki.

– Kaupungin kanssa keskusteltiin ja saatiin sopimus, että teemme työt kyläläisten talkoilla ja kaupunki maksaa tarvittavat materiaalit. Purkaminenhan olisi ollut oikeasti huomattavasti kalliimpaa, Hirvonen arvioi.

Iloista yhteisöllisyyttä

Kesän aikana on pidetty jo mittava talkoosarja. Hirvonen laskeskelee, että nyt on menossa kuudennet talkoot ja mukana on kiitettävän säännöllisesti ollut kymmenisen kyläläistä.

– Tässä on muodostunut joukko, joka haluaa olla tekemässä yhteistä asiaa. Jokainen tahtoo omalla ajallaan olla mukana yhteisen hyvän puolesta. Teuvo Naumasen panos on kyllä ollut merkittävä, hän on ollut tässä nokkamiehenä, Hirvonen kiittelee.

Talkoot alkoivat romahtaneen katon purkamisella. Seinät on avattu sisältä ja niiden homeinen purueristys on poistettu.

– Tavoitteena on saada uusittua katto, ja juuri tänään alkoi kattourakka.

Yksi nuorimmista ja uutterimmista talkoolaisesta on 8-vuotias Atte Jokela.

– Olen katkaissut tästä esimerkiksi sähköt, Jokela kertoi kattotalkoissa omista talkootyöstään.

Palotorni takasi kirkon paloturvallisuutta

Palotornin korkeus on määrittynyt paloletkujen pituuden mukaan. Letkut on kuivatettu kaksin kerroin taitettuna palotornissa.

Palotornin korkeus on määrittynyt paloletkujen pituuden mukaan. Letkut on kuivatettu kaksin kerroin taitettuna palotornissa. Kuva: Pia Paananen

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kylän palotorni on reilut 100 vuotta vanha, tarkkaa rakennusaikaa Hirvosella ei ole tiedossa.

– Tässähän oli iso kirkonkylä ja ennen kaikkea kirkko, joiden paloturvallisuutta takaamaan palotornikin aikanaan tehtiin.

Palotornin kupeella on iso kaivo, ja kaivosta johtaa kivetty salaoja samoina aikoina tehtyyn kirkkolampeen.

– Näin vettä sitten todellisen tilanteen turvin on ollut saatavilla.

Todellinen tilanne oli muun muassa 1955 kun Hirvosen kotina nyt oleva pappilassa oli tulipalo ja silloin vedettiin paloletkut tornilta. Palotornissa oli myös kimeä-ääninen palosireeni 2000-luvulle asti.

– Sen jälkeen se siirrettiin paloasemalle Outokumpuun, Hirvonen kertoo.

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta