play

Entinen Joensuun lyseon lukio muuttuu ihmiseläintarhaksi - mukana iso joukko opiskelijoita Riverian Outokummun kampuksilta

Tanssinopiskelija Anna Katariina Pataman soolotyössä hänen kehittämänsä Lamppu-hahmo tutkii vuorovaikutusta yleisön  ja tilan kanssa. Taustalla esitystekniikan opiskelija Iivo Rytkönen, jonka käsialaa on tanssijan lava.

Tanssinopiskelija Anna Katariina Pataman soolotyössä hänen kehittämänsä Lamppu-hahmo tutkii vuorovaikutusta yleisön ja tilan kanssa. Taustalla esitystekniikan opiskelija Iivo Rytkönen, jonka käsialaa on tanssijan lava. Kuva: Pasi Huttunen

Pasi Huttunen

Esityksestä tulee massiivinen kun entinen Joensuun lyseon lukion rakennus muuttuu Joenzoo -nimiseksi monitaiteiseksi ja -aistiseksi ihmiseläintarhaksi.

Riverian Outokummun tanssinopiskelijat Anna Karoliina Patama ja Sara Nurminen, Outokummun esitystekniikan opiskelija Iivo Rytkönen ja Joensuun tekstiilin ja muodin opiskelijat Essi Turtia ja Ruska Partanen vastailevat kysymyksiin omalta osaltaan, mutta mukana on valtava määrä porukkaa. Pelkästään Riveriasta mukana ovat nykytanssin, lavasterakentamisen, tekstiili- ja muotialan sekä media-alan perustutkinnot sekä näyttelijäntyön ja teatteriohjaajan koulutukset.

Tanssinopiskelija Sara Nurmisen soolotyö pureutuu eläinsuhteeseemme ja sen ristiriitaisuuksiin.

Tanssinopiskelija Sara Nurmisen soolotyö pureutuu eläinsuhteeseemme ja sen ristiriitaisuuksiin. Kuva: Pasi Huttunen

Spektaakkelin pääorganisaattorina häärii tätä nykyä lukiorakennukseen asettuneen Sirkus Supiaisen Rauli Katajavuori, joka myös opettaa ohjausta Riverian teatteriohjaajan koulutuksessa. Teoksen tekijöiksi on kutsuttu taiteen vapaan kentän toimijat, alueen taide- ja kulttuurialan koulut, taideyhdistykset ja harrastajat ja mukana olevien lista on laaja. Supiaisen ja Riverian lisäksi mukana ovat esimerkiksi Pohjois-Karjalan elokuvayhdistys, Työttömien Teatteri ry., Maarianvaaran teatteri ja Taideyhdistys Harha.

– Upottavaan, monitaiteiseen ja -aistiseen esitykseen astutaan sisään Joensuun toisen tyttölyseon ovista ja sisällä rakennuksessa päästään tutustumaan ihmiseläinten monivaiheiseen kehityspolkuun ja kirjoon, teosta kuvaillaan.

Tekstiili- ja muotialan opiskelijat Ruska Partanen ja Essi Turtia luonnehtivat Joenzoon tekemistä hyvin mielenkiintoiseksi ja opettavaiseksi kokemukseksi.

Tekstiili- ja muotialan opiskelijat Ruska Partanen ja Essi Turtia luonnehtivat Joenzoon tekemistä hyvin mielenkiintoiseksi ja opettavaiseksi kokemukseksi. Kuva: Pasi Huttunen

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

– Alussa on sellainen intro, jossa yleisölle kerrotaan mistä on kyse, Riverian tanssin lehtori Ulla Päivikkö sanoo.

– Ihmisyys tässä kaikessa on se pohja-aihe, Nurminen vielä lisää.

Yhdeksän Riverian tanssinopiskelijaa tekee opintoihinsa kuuluvat soolotyönsä osana Joenzoota ja mukana tekemisessä ovat muiden alojen opiskelijat. Rytkönen esitystekniikan tiimeineen tekee lavastusta tanssijoiden teoksiin ja Turtia ja Partanen tovereineen puvustavat. Porukka kehuu yhteistyötä hyvin antoisaksi ja opettavaiseksi.

Haaste on kiehtova lavastajille ja puvustajille, jotka joutuvat pohtimaan lavastuksen ja puvustuksen yksityiskohdat niin, että ne toimivat sekä kauempaa että hyvin lähellä, koska yleisö liikkuu alueella vapaasti.

Puvustukseen tuo Turtian ja Partasen mukaan lisähankaluutta vielä se, että nyt pukujen on kestettävä kaikenlaista lattialla kieriskelyä ja monenlaista liikettä kun tehdään tanssijoille.

Joenzoo-teoksesta muodostuu massiivinen immersiivinen kokemus Joensuun lyseon lukion entiseen rakennukseen. Kuvassa sinne soolotyönsä tekevät tanssijat Sara Nurminen (ylin kerros), Alma Häyhtiö (keskikerros) sekä Anna-Karoliina Patama (alin kerros). Häyhtiön vieressä on esitystekniikan opiskelija Iivo Rytkönen, joka on tiimeineen tekemässä lavastusta tanssijoiden teoksiin.

Joenzoo-teoksesta muodostuu massiivinen immersiivinen kokemus Joensuun lyseon lukion entiseen rakennukseen. Kuvassa sinne soolotyönsä tekevät tanssijat Sara Nurminen (ylin kerros), Alma Häyhtiö (keskikerros) sekä Anna-Karoliina Patama (alin kerros). Häyhtiön vieressä on esitystekniikan opiskelija Iivo Rytkönen, joka on tiimeineen tekemässä lavastusta tanssijoiden teoksiin. Kuva: Pasi Huttunen

Päivikkökin iloitsee mahdollisuudesta päästä tekemään jotain näin poikkeuksellista. Hän arvioi, että se on myös hyvä tapa tuoda esiin Riverian eri alojen merkitystä.

Joenzoo saa ensi-iltansa 3. lokakuuta kello 18.

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta