Hidasta vauhtia ja vältä hirvikolari
Syksyllä hirvet aktivoituvat liikkumaan erityisesti auringonlaskun sekä nousun aikaan ja hirvieläimet ovatkin yleisiä vaaratekijöitä liikenteessä. Ne liikkuvat ravinnon perässä ja vaihtelevat elinaluettaan. Myös hirvenmetsästys on alkamassa porrastetusti 1. syyskuuta alkaen joka saa hirvet liikkumaan entistä aktiivisemmin.
Liikenneturvan mukaan ajonopeuden hidastaminen hirvivaara-alueella on paras tapa välttää hirvikolari. Yhteentörmäys hirven kanssa sattuu yleensä tilanteessa, jossa mukana on jokin häiriötekijä, kuten näköeste, vastaantulija, huonot sääolot tai kuljettajan keskittymisen herpaantuminen. Tällaisissa tilanteissa tielle juoksevaa hirveä on vaikeampi huomata ajoissa.
Valoja tauluun
Hirvet liikkuvat yleensä hämärän aikaan, jolloin ne maastoutuvat ympäristöönsä helpommin. Liikenneturvan mukaan hirvieläinonnettomuuksista lähes kaksi kolmasosaa ajetaan hämärän tai pimeän aikaan.
– Kannattaa pyrkiä välttämään tarpeetonta liikkumista hämärän aikoina. Opettele käyttämään autosi ajovaloja oikein. Kaukovaloja voi käyttää jo, kun tulee hämärää, ohjeistaa Liikenneturvan koulutusohjaaja Ari-Pekka Elovaara.
Ajonopeuden hidastaminen hirvivaara-alueella antaa kuljettajalle enemmän reaktioaikaa, ja lieventää onnettomuuden sattuessa vammoja. Yleensä hirvi juoksee metsästä suoraan tielle yllättäen kuljettajan. Riittävä turvaväli edellä ajavaan antaa myös pelivaraa. Hirviä saattaa olla samassa paikassa useampia.
– Hirvikolarin voi välttää ihan perusasioilla. Paras tapa on pitää oma ajonopeus maltillisena ja hyvät turvavälit. Keskity ajamiseen, Elovaara ohjeistaa.