play

Ruvaslahden kurki on käynyt ainakin Espanjassa ja Unkarissa

Tuttu kurki kuvattuna kevättalvella Ruvaslahdella kaukoputken läpi.

Tuttu kurki kuvattuna kevättalvella Ruvaslahdella kaukoputken läpi. Kuva: Janne Leppänen

Janne Leppänen

Ihmismieltä on varmaankin aina askarruttanut, minne muuttolinnut syksyllä katoavat ja missä ne talvensa viettävät. Keväällä lintujen palatessa on pohdittu, onko kyseessä samalla paikalla aiempina vuosina nähty yksilö. Näihin kysymyksiin on etsitty ja saatu vastauksia lintuja rengastamalla. Muutoinhan lintuja ei yleensä voi yksilöllisesti tunnistaa, eikä seurata. Etenkin isoista ja näkyvistä linnuista voi kertyä havaintoja runsaastikin. Yhtenä esimerkkinä Polvijärven Ruvaslahdella elelevä ja Kinahmossa syntynyt kurki.

Kyseinen kurki on syntynyt vuonna 2015 ja kasvanut Kinahmossa. Seuraava havainto on heinäkuulta 2017 Ruvaslahdelta. Tuolloin kolmatta vuottaan elänyt kurki liikkui pienen pesimättömien eli niin sanottujen luppokurkien parven mukana.

Voi olla, että lintu oli vasta samana keväänä palannut ensimmäisen kerran Suomeen. Moni vanhempiensa kanssa ensimmäisen talven viettänyt nuori kurki näet jää elämänsä toiseksi kesäksi Eurooppaan. Emot kiirehtivät pohjoiseen uutta pesintää aloittamaan. Sen sijaan itsenäistyneellä nuorella ei ole vielä kiirettä minnekään, koska reviiriä se ei vielä perustaisi kuitenkaan.

Seuraavat havainnot ovat marraskuulta 2017 Unkarista. Unkari on pitkään tunnettu tärkeänä levähdysalueena suomalaisille kurjille. Osa jää Unkariin ja entisen Jugoslavian alueelle koko talveksi. Osa jatkaa Pohjois-Afrikkaan.

Seuraava havainto tästä linnusta tulikin heti samana talvena tammikuussa 2018. Mutta ei Afrikasta, vaan Espanjasta, jossa se havaittiin maan länsilaidalla Extremaduran luonnonpuistossa. Omana aikanaan tämä oli uutta tietoa.

Extremadura sijaitsee Andalusian, tuon Aurinkorannikko-maakunnan pohjoispuolella, Portugalin rajalla.

Oli tiedetty Espanjassa talvehtivien kurkien matkaavan Euroopan länsilaitaa Saksan ja Ranskan kautta ja luultu Unkarin reitin olevan erillinen väylä, jota käyttävät eri linnut. Kameratekniikan kehitys on lisännyt ihmisten mahdollisuuksia saada kuvia dokumentiksi ja näin tästä, sekä myöhemmistä vastaavista havainnoista on varma tieto.

Talven 2017-18 jälkeen tätä kurkea ei ole havaittu ulkomailla. 2018 huhtikuulla se palasi Ruvaslahdelle ja nyt pariskunnan toisena puolikkaana. Reviiri lienee muotoutunut joko jonnekin Höytiäisen rantapelloille taikka sitten läheisille isoille suoalueille.

Vuoden 2018 jälkeen tämä kurki on lähes joka kevät nähty parinsa kanssa samalla peltoalueella. Sitten se katoaa kesäksi ja ilmestyy taas syyskuulla samoille pelloille.

Vuoden 2020 syksyllä sillä oli mukaan yksi poikanen ja syksyllä 2023 kaksi poikasta.

Ehkä syyskuussa jälleen nähdään ja toivottavasti onnistunut poikue mukana.

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta