play

Polvijärven Hirsitalot Oy:n uusien yrittäjien näkymät ovat lupaavat vaikka rakennusala elää kovia aikoja

Hirret tulevat Sotkumaan 12 metrin mittaisina. Niistä Korkalainen ja Hirvonen muotoilevat asiakkaan toiveiden mukaisen kehikon.

Hirret tulevat Sotkumaan 12 metrin mittaisina. Niistä Korkalainen ja Hirvonen muotoilevat asiakkaan toiveiden mukaisen kehikon. Kuva: Pasi Huttunen

Pasi Huttunen

Byrokratiaa ja paperinpyörittelyä oli aivan riittämiin, mutta Polvijärven Hirsitalot Oy:n sukupolvenvaihdos saatiin maaliin hiukan yli vuosi sitten. Yrityksen perustaja, eläkkeelle jäänyt Veijo Pasanen siirsi hommat Janne Korkalaiselle ja Hannu Hirvoselle.

Jari soitteli, että ostetaanko yhdessä, niin tuntui, että siihen on lähdettävä.
Hannu Hirvonen

– Veijo oli jo muutamaan kertaan minulle maininnut, että tässä olisi yritys myynnissä, osta pois, mutta ei rohkeus riittänyt. Sitten kun Jari soitteli, että ostetaanko yhdessä, niin tuntui, että siihen on lähdettävä, Hirvonen kertoo.

Ei sitä ostopäätöstä helposti synny, jos asiakkaalle ei ole näyttää, miltä se kehikko pystytettynä näyttää, Korkalainen ja Hirvonen sanovat.

Ei sitä ostopäätöstä helposti synny, jos asiakkaalle ei ole näyttää, miltä se kehikko pystytettynä näyttää, Korkalainen ja Hirvonen sanovat. Kuva: Pasi Huttunen

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Hirvonen oli jo aiemmin rakennusalan yrittäjänä ollut pystyttelemässä firman hirsikehikoita, joten se oli tuttu. Korkalainen puolestaan työskenteli yrityksessä jo vuodesta 2018.

– Kyllä minä jo 24 vuotta sitten Pohjois-Karjalaan muuttaessa kävin Veijolta töitä kysymässä, Korkalainen lisää.

Maltillinen kasvu tavoitteena

Periaatteessa firma toimii kuten ennenkin, mutta kaksikko toteaa, että edellisen yrittäjän ei juuri tarvinnut markkinoida. He satsaavat siihen aivan eri tavalla.

– Kyllä nuo markkinointi ja somehommat vaatisi paljon kehittämistä kun vain ymmärtäisi niistä jotain, Korkalainen sanoo.

Kuvien perusteella tehdään täsmällisesti tilauksen mukaista jälkeä.

Kuvien perusteella tehdään täsmällisesti tilauksen mukaista jälkeä. Kuva: PasI Huttunen

He arvioivat, että kun tällä hetkellä hirsikehikkoja menee 20-30 vuodessa olisi täysin realistista kasvattaa luku viidenkymmenen hujakoille. Rakennusalan heikko tilanne on käytännössä näkynyt niin, että omakotitalokehikoita menee vähemmän, mutta kesämökkejä ja pihasaunoja tehdään suunnilleen entiseen tahtiin. He odottavat piristystä myyntiin myös tekeillä olevasta lakimuutoksesta, jonka myötä pienempien rakennusten rakentamiseen ei enää tarvitsisi kunnalta lupaa.

– Se lupaprosessi on niin monimutkainen, että monelta jää hakematta, toteaa Hirvonen.

Pääasiassa miehet pyörittävät putiikkia kahden, mutta kausityövoimalle on tarvetta. Kaikeksi onneksi tiedossa on osaava kaveri, jonka kanssa asia hoituu.

Kehikko lähdössä Japaniin

Polvijärven hirsitalojen markkina on lähinnä Suomessa, mutta parhaillaan on lähdössä yksi kehikko myös Japaniin. Edellisen omistajan aikaan vientiä oli myös Ranskaan, Saksaan, Hollantiin ja ennen brexitiä myös Britanniaan. Jälkiviisaasti voi todeta, että onneksi kauppaa ei juuri käyty Venäjän suuntaan. Sodan vaikutus näkyi lähinnä puun hinnan nousussa kun tuonti Venäjältä tyssäsi. Nyt puun hinnatkin ovat tasaantuneet taas kohtuulliselle tasolle.

Luultavasti moni asiakas myös arvostaa sitä, että firma käyttää tätä nykyä vain kotimaista mäntyä ja kuusta.

Pelkkää hirttä ei kaksikon elämä ole. Koko ajan on ollut linjauksena, että lomat pidetään. Muutenkin työt yleensä aloitetaan puoli kahdeksan aikoihin ja lopetellaan puoli neljän aikoihin.

– Sitten kun lähdetään kehikkoa kasaamaan, niin tulee tietysti tehtyä lähes ympäripyöreitä päiviä, että saa rakennuksen nopeasti säältä suojaan, Hirvonen toteaa.

Pienen pytingin voi ensi vuonna rakentaa ilman lupaa

Ensi vuoden alusta alle 30 neliömetrin vajan, aitan tai vaikka pihasaunan saa rakentaa ilman rakentamislupaa kun uusi rakentamislaki tulee voimaan. Saunan jätevesijärjestelmälle tosin tarvitaan edelleen lupa. Vain yli 50 neliömetrin katokseen tarvitsee luvan.


Jotta sääntely ei olisi liian selkeää, tarvitaan pieneenkin asuinrakennukseen edelleen lupa. Asuinrakennukseksi lasketaan rakennus, jossa on mahdollisuus valmistaa ruokaa. Lämmitykseen tarkoitettu tulisija aitassa tai saunassa saa olla, mikäli tulisijalla ei voi keittää ruokaa.


Toisaalta lupamaksut nousevat uuden lain myötä ja lupapäätökset saavat lainvoiman nykylainsäädäntöä myöhemmin. Lupapäätös saa lainvoiman kun seitsemän päivän tiedoksiantoaika ja 30 päivän muutoksenhakuaika ovat kuluneet umpeen.


Rakennusten purkamiseen tarvitsee luvan entiseen tapaan.

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta