Julkaistu 

Raketeille tuulivaroitus pelastuslaitokselta

Pohjois-Karjalan pelastuslaitos kehottaa ihmisiä erityiseen varovaisuuteen ilotulitusrakettien kanssa uudenvuodenaattona. Maakuntaan on ennustettu uudeksi vuodeksi luvattu voimakasta lumisadetta ja puuskissa kovaa etelätuulta.

"Voimakas tuuli yhdistettynä lumisateeseen, tulee aiheuttamaan haasteen turvalliselle ilotulitteiden käytölle", pelastuslaitos muistuttaa. 

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Voimakkaimmat puuskatuulet ajoittuvat aattoyölle puolen yön jälkeiselle ajalle.

Pohjois-Karjalan pelastuslaitos muistuttaa, että ilotulitteiden käyttöpaikka tulee valita huolella niin, että käytöstä ei aiheudu vaaraa ihmisille, rakennuksille, ajoneuvoille eikä muullekaan omaisuudelle. Tuuli muuttaa raketin lento-ominaisuuksia, painaa nousuvaiheessa olevaa ilotulitetta sivulle ja siten se ei nouse riittävän korkealle. Yleisesti turvallisena tuulennopeutena ilotulittamisessa pidetään 14 metriä sekunnissa maksimituulta. Sääennusteen perusteella on mahdollista, että kyseinen raja ylittyy Pohjois-Karjalassa aattona puolen yön maissa. Pelastuslaitos suosittelee, että raketit ammuttaisiin ennen kovimpia tuulen puuskia ennen puolta yötä. Ampuja on aina vastuussa turvallisesta ilotulittamisesta. Ilotulitteiden ammunnan tulee tapahtua häiriötä ja vaaraa aiheuttamatta.

Pelastuslaitos kehottaa ottamaan huomioon tuulen suunnan ja puuskaisuuden. Turvallisimpia paikkoja ilotulitulitteiden käytölle ovat esimerkiksi järvien rannat, kenttäalueet sekä aukeiden alueiden reunamat, joista ilotulitteiden laukaisun voi suunnata turvalliseen suuntaan myötätuuleen. Ampujan tulee olla täysi-ikäinen ja hänen tulee käyttää suojalaseja tuotteita ampuessaan, myös valveutunut katsoja käyttää suojalaseja.

Kommentoi

Hae sivuilta