Julkaistu 

Usko tai älä, lumipeite on ohentunut ja lumikausi lyhentynyt

Lumituisku antoi kevään tulolle korvapuustin huhtikuun lopussa keväällä 2017. Esa Nevalainen Lumituisku antoi kevään tulolle korvapuustin huhtikuun lopussa keväällä 2017.

Ilmatieteen laitos julkisti torstaina tutkimuksen, johon monen tämän ja viime talven lumitöihin kyllästyneen on vaikea uskoa. 

Keskimääräinen lumensyvyys on tutkimuksen mukaan pienentynyt Suomessa laajoilla alueilla vuosina 1961–2014. Pysyvä lumikausi alkaa myöhemmin ja päättyy aiemmin.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Tiedot käyvät ilmi tutkimuksesta, jossa havaittiin myös, että muutokset vaihtelevat alueellisesti suuresti.

Tuoreesta tutkimuksesta selviää, että vuosien 1961–2014 aikana vuotuiset suurimmat lumensyvyydet pienenivät Suomen etelä- ja länsiosissa ja paikoin myös maan keskivaiheilla laajalti keskimäärin 2–4 senttimetriä vuosikymmenessä. Ainoastaan Pohjois-Suomessa maksimilumensyvyys ei tuona aikana ole muuttunut tilastollisesti merkittävästi.

Tutkija Anna Luomaranta Ilmatieteen laitokselta kertoo, että Etelä- ja Länsi-Suomessa kuukauden keskimääräinen lumensyvyys on pienentynyt reilun viidenkymmenen vuoden aikana eniten helmi- ja maaliskuussa. Maan keski- ja pohjoisosissa kuukauden keskimääräinen lumensyvyys pieneni eniten huhtikuussa.
Tutkimuksessa tarkasteltiin myös pysyvän lumikauden keskimääräisiä alkamis- ja päättymisaikoja.

"Pysyvän lumikauden alkamisaika myöhentyi tarkasteltujen vuosien aikana selkeimmin maan keskivaiheilla ja kaakkoisosissa sekä Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa. Pysyvän lumikauden päättymisaika aikaistui voimakkaimmin maan länsiosassa. Muutos oli paikoin yli neljä päivää vuosikymmenessä", Anna Luomaranta kertoo.
Tutkimuksen mukaan kokonaissademäärä on kasvanut, mutta sateita on tullut enemmän vetenä ja räntänä.

Ilmatieteen laitoksen mukaan tutkimuksen tulokset ovat yhdenmukaisia ilmastomallisimulaatioihin perustuvien tulevaisuuden lumiolosuhteiden muutosarvioiden kanssa. Ilmaston lämpenemisen edetessä tämänkaltaisten muutosten arvioidaan yleistyvän.

Kommentoi

Hae sivuilta