Julkaistu    |  Päivitetty 

Kalastamalla tietoa Juojärvestä

Tutkimusmestarit Antti Karhapää (vas.) ja Esa Simonen irrottivat tutkimusverkoistaan keskiviikkona noin sangollisen pikkukaloja. Pekka Martikainen Tutkimusmestarit Antti Karhapää (vas.) ja Esa Simonen irrottivat tutkimusverkoistaan keskiviikkona noin sangollisen pikkukaloja.

Juojärvellä on kalastettu kuluvalla viikolla tutkimusmielessä.

EU-direktiivin edellyttämä, viiden vuoden välein ja tietyin säännöin tehtävä "tarkastus" tuo vertailukelpoista tietoa ja kertoo kalakannan sekä samalla koko järven tilan kehityksestä.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

– Särkikalaa on toistaiseksi tullut vähän, mikä on hyvä merkki. Runsaus viittaisi rehevöitymiseen, kertoivat yön yli järvessä uineita verkkojaan selvitelleet Luonnonvarakeskuksen tutkimusmestarit Esa Simonen ja Antti Karhapää keskiviikkona.

Tutkimuspyynti oli tuolloin puolivälissä.

Määrätyt pyyntipaikat

Juojärvi on jaettu tutkimusta varten syvyysvyöhykkeiden mukaan suunnilleen 100x100 metrin pyyntiruutuihin. Tutkimusmestarit kertovat laskevansa verkot Luke:ssa etukäteen arpomalla määrättyihin ruutuihin, noin 18 verkkoja illassa.

Tutkimusverkkoja on kahtatoista eri silmäkokoa, viidestä 50:een milliin.

Tutkittavana on koko vedenkorkeus. Matalissa vesissä riittää pintaverkko, syvemmissä pinta- ja pohjaverkkojen väliin laitetaan yksi tai useampi väliverkko.

Seuraavana aamuna, 12 tunnin jälkeen, verkot haetaan pois, kalat irrotellaan ja kootaan lajeittain. Kalojen pituus ja paino merkitään muistiin.

Saalis on yleensä 99-prosenttisesti pientä ahventa ja särkeä, Simonen sanoo.

– Ensimmäisen yön tulos oli puoli sangollista. Tänään taitaa kertyä sangollinen.

Varmaan jonkun mielestä unelmahommaa?

Ei välttämättä enää 68 verkon ja viikon tuulessa pulaamisen jälkeen, mestarit myhäilevät.

– Aina ei ole kaunis kesäkeli. Tänäänkin oli Juojärvellä villapaita tarpeen!

Muutettu 10.7. klo 14.41 alusta muotoon "kuluvalla viikolla".

Kommentoi

Hae sivuilta