Julkaistu 

Sotaharjoitus näkyy ja kuuluu taivaalta

Harvinaisia vieraita kävi myös Joensuun lentokentällä alkuillasta lauantaina. Pian tämän jälkeen kaksi Hornet-hävittäjää jylisti Outokummun yli kohti Kuopiota. Harvinaisia vieraita kävi myös Joensuun lentokentällä alkuillasta lauantaina. Pian tämän jälkeen kaksi Hornet-hävittäjää jylisti Outokummun yli kohti Kuopiota.

Ilmavoimien tämän vuoden suurin harjoitus Ruska 19 on käynnissä ja sotilaskoneita on liikkunut varsinkin viikonvaihteessa myös Outokummussa. Matalalla lentäneet Hornet-hävittäjät ovat kiinnittäneet huomiota, kun esimerkiksi sunnuntaiaamuna aivan keskustan yli lensi kolme hävittäjälentokonetta peräkkäin.

Harjoitus päättyy 8. lokakuuta. Lentotoiminnan aktiivisin vaihe on 4.‒8. lokakuuta, jolloin lennot ajoittuvat päivittäin aikavälille kello 8‒22.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Ruska 19 -harjoitukseen osallistuu yhteensä 4 500 henkilöä, joista noin 2 000 on reserviläisiä. Kaikki ilmavoimien joukko-osastot ovat mukana kokonaisuudessa. Ruskan lentotoimintaan osallistuu ilmavoimista lähes kolmekymmentä F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjää, 14 Hawk-suihkuharjoituskonetta, kuljetus- ja yhteyskonekalustoa sekä yksi maavoimien NH90-helikopteri.

Ruska 19 on osa Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyötä. Ruotsin ilmavoimista on mukana kahdeksan JAS 39 Gripen C/D -monitoimihävittäjää sekä valvonta- ja taistelunjohtokone Argus.

Ruotsin ilmavoimat osallistuu harjoitukseen sekä ilmapuolustustehtäviä harjoittelevan osapuolen, että harjoitusvastustajaa kuvaavan osapuolen joukoissa.

Outokummussa näkyvän lentotoiminnan selitys löytyy lähellä sijaitsevasta Kuopion Rissalan lentokentästä. Lentotoiminta suuntautuu lisäksi Rovaniemelle, Kuusamoon, Kajaaniin, Jyväskylään, Tampereelle, Vaasaan ja Ruotsin Luulajaan rajautuvalle alueelle.

Ruska 19 -harjoitukseen osallistuvat ilmatorjuntayksiköt toimivat Lohtajan harjoitusalueella sekä Kuopion tukikohdassa.

Ruska 19 -harjoitukseen liittyy lentoja matalilla lentokorkeuksilla sekä yliäänilentoja, jotka voivat kuulua maassa yliäänipamauksina. Lentotoiminnasta aiheutuva melu voi aiheuttaa häiriötä, jota pyritään ehkäisemään välttämällä asutuskeskusten yllä lentämistä sekä noudattamalla melua vähentäviä lentomenetelmiä aina, kun se on mahdollista. Harjoituksessa käytetään lentokoneiden omasuojajärjestelmiin kuuluvia soihtuja ja silppua. Soihdut voivat näkyä taivaalla kirkkaina valoilmiöinä ja silppu voi aiheuttaa vääriä säätutkahavaintoja.

Kommentoi

Hae sivuilta