Julkaistu 

Yhden riemu voi olla toisen kodissa painajainen

Kingcharlesinspanieli Elmerille ainakaan tähtisadetikku ei ole pelon aihe. Monelle koiralle rakettien räiske on sen sijaan painajaismaista. Jarno Artika Kingcharlesinspanieli Elmerille ainakaan tähtisadetikku ei ole pelon aihe. Monelle koiralle rakettien räiske on sen sijaan painajaismaista.

Ilotulitteista lähtevä ääni ja välke voivat olla kauhistus osalle lemmikeistä. Suomen kennellitto on antanut vuodenvaihteelle ohjeita, joilla eläimille stressaavasta aattoillasta voi selvitä vähimmällä.

Ohjeissa muistutetaan, että ennaltaehkäisy ja varautuminen ovat tärkeintä, jos tietää koiran pelkäävän ilotulituksia. Koiran kanssa kannattaa käydä reippaalla kävelylenkillä päivällä hyvissä ajoin ennen paukuttelun aloittamista.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Vastaavasti ilotulitteita käyttäviä muistutetaan, että sallittu ampumisaika on kello 18-02 välisenä aikana tiistain ja keskiviikon vaihtuessa.

"Älä ota koiraa mukaan katsomaan ilotulitteita, vaikka se ei näyttäisi pelkäävän niitä", kennelliitto suosittaa.

Koira kannattaa pitää uudenvuodenaaton lenkeillä aina kiinni, ettei se pääse säikähtäessään karkaamaan. Ääniherkällä koiralla voi olla sekä kaulapanta että valjaat kävelylenkin ajan, ettei se pääse rimpuilemaan irti. Kaulapantaan kannattaa kiinnittää laatta, jossa on omistajan yhteystiedot.

Pelkäävää koiraa auttaa kotioloissa se, että omistaja käyttäytyy mahdollisimman normaalisti. Varaa koiralle oma tila, jossa se voi olla rauhassa. Kotoisa taustahäly, kuten musiikki tai televisio, voivat myös helpottaa tilannetta, jos rakettien äänet kuuluvat sisälle asti.

Koiran levottomuutta voi estää myös vetämällä verhot ikkunoihin välkkeen häivyttämiseksi.

Suomen Kennelliitto on mukana neljäntoista muun terveys-, potilas- ja vammais- sekä eläinjärjestön kanssa Rajat räiskeelle -kansalaisaloitteessa. Kansalaisaloite rajaisi luokkien F2- ja F3-ilotulitteiden käytön siirtymäajalla vain ammattilaisten käyttöön.

Kommentoi

Hae sivuilta