Julkaistu 

Some-kohun aiheuttaneelta polvijärveläisvaltuutetulta kipakka vastaus: "Medialla on tapana nostaa vain kaikkein myyvimmät aiheet"

Holokaustia vähättelevällä Facebook-päivityksellä kohun aiheuttanut polvijärveläisvaltuutettu Pauliina Kuhlmann on ottanut itse kantaa päivityksestä nousseen kohun jälkeen.

Kuhlmann lähetti useille medioille tiedotteen lauantai-iltana, jossa hän kertoo muun muassa kertoo näkemyksiään nykymedian toiminnasta. Hän kertoo, että on seurannut viime päivinä median uutisointia ja havainnut, että tieto muun muassa holokaustin uhriluvuista kiinnostaa ihmisiä.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

"Tieto on siis saatavilla, ja se löytyy jokaiselle aiheesta kiinnostuneelle."

Kuhlmann näkee median nostaneen holokaustikirjoitukset esille yksittäisenä muiden hänen käsittelemien aiheiden joukosta.

"On todettava, että kuten medialla on tapana, se nostaa esille vain kaikkein myyvimmät aiheet. Olen kirjoittanut paljon myös muista aiheista, joissa on taustalla tilastointiin ja tulosten esitystapaan liittyviä ongelmia ja jotka voidaan kyseenalaistaa helpostikin. Mutta koska tämä nyt esillä oleva aihe on ilmeisesti jonkinlainen tabu, ja vain harva uskaltaa aiheen nostaa julkiseen keskusteluun, on ymmärrettävää, että se ylittää uutiskynnyksen", Kuhlmann kirjoittaa.

Kuhlmann katsoo, että "ilmaisun-, mielipiteen- ja sananvapautta rajoitetaan yhä enenevissä määrin". Erikseen hän katsoo näin tapahtuvan sellaisten aiheiden osalta, jotka koskevat yhteiskunnallisia asioita. "Kyseenalaistamisen kulttuuria vastustetaan, ja arkoja aiheita esille nostavat ihmisoikeuksien puolustajat ja totuuden paljastamiseen pyrkivät ihmiset pyritään hiljentämään, jopa keinolla millä hyvänsä", Kuhlmann perustelee.

Hän kertoo näkemyksenään, että tutkiva journalismi on kadonnut kokonaan. "Rohkaisenkin toimittajia tarttumaan mielenkiintoisiin aiheisiin, ja tutkimaan asioita. Jos toimittajat eivät tätä tee, vastuu asioiden esille tuomisesta jää yksittäisten ihmisten harteille", Kuhlmann kirjoittaa. Lisäksi hänen näkemyksensä mukaan luotettavinta tietoa saa esimerkiksi ulkomaisista medioista.

Julkisella FB-seinällään Kuhlmann on jakanut viime kuukausina muun muassa salaliittoteorioihin liittyviä videoita 9/11-terrori-iskusta sekä niin sanotusta uudesta maailmanjärjestyksestä.

Ero puolueesta

Pauliina Kuhlmann tarkentaa, että on itse esittänyt eronpyynnön SDP:stä, koska "näkemykseni muun muassa vallalla oleviin, ilmaston tilaan liittyviin näkemyksiin ja SDP:n ilmastopoliittisiin linjauksiin nähden ovat täysin erilaiset kuin omani, eikä yhteistä näkemystä ole edes näköpiirissä".

Kuhlmann seisoo edelleen somepäivityksensä takana. Hän toteaa, että "somepäivitys, joka koskee toisen maailmansodan järkyttäviä tapahtumia ja joiden olemassa oloa ja tapahtumia en ole kieltänyt, vaan kyseenalaistanut sodan todelliset syyt ja kuolleiden määrän ja todisteiden epämääräisyyden, nosti esille myös sen seikan, että poliittisten puolueiden ryhmäkuri ja niiden sisäiset linjaukset estävät vaikeiden, mutta erittäin merkityksellisten asioiden pohtimisen julkisesti".

Hän jatkaa, että "Sananvapauden ja totuuden puolestapuhujana, inhimillisyyden ja todellisen tasa-arvon kannattajana, ja en voi hyväksyä ilmaisuvapauden rajoittamista, varsinkaan, kun asiat koskevat vallalla olevia käsityksiä ja tietoja, joiden todenmukaisuus on saatavilla olevan tiedon valossa kyseenalaistettavissa tai arvioitavissa uudelleen. Kaikki edellä mainitut seikat mukaan lukien, puolueesta eroaminen tässä tilanteessa oli erittäin looginen ja helppo ratkaisu".

Kuhlmann esittää tiedotteessaan toiveen, että hänen kirjoituksensa julkistetaan lyhentämättömänä, koska "omassa toiminnassanikin on narratiivi, ja asioiden lyhentäminen tai yksittäisten lauseiden saati päivitysten ja niiden osien esille nostaminen rikkoo kokonaisuuden. Lisäksi se pahimmillaan vääristää myös kuvaa minusta henkilönä, ja saattaa johtaa jopa maineeni kyseenalaistamiseen tai menettämiseen. Niin on jo tapahtunut nyt esillä olevaan somepäivitykseeni ja siitä tehtyihin artikkeleihin liittyen."

Kuhlmann jatkaa, että "ilmassa leijailee epämääräisiä fasistisia käsityksiä, mitkä eivät todellakaan pidä paikkaansa kohdallani. Olen pahoillani, jos jollekulle on muodostunut tällainen käsitys yksittäisten lauseiden takia. Ihmisyyden puolustaminen ja elämän kunnioittaminen on minulle sydämen asia."

Kuhlmann päättää tiedotteensa toteamalla, että "väistämättä tulee mieleen, onko nykyjournalismi alisteinen nykypolitiikan puolustaja, vai kannustaako se sananvapautta ja kyseenalaistamisen kulttuuria?"

Kommentoi

Hae sivuilta