Julkaistu 

Jumalanpalvelukset säilyvät seurakunnissa, mutta muussa toiminnassa muutoksia

Koronaviruksen etenemisen hidastamiseksi annetut suositukset vaikuttavat myös seurakuntiin. Varsinkin jumalanpalveluselämän ulkopuolisessa toiminnassa tulee olemaan muutoksia lähiviikkoina.

Evankelisluterilaisella kirkkossa Kuopion hiippakunnassa seurakuntia on ohjeistettu varautua hoitamaan jumalanpalvelukset, kirkon pyhät toimitukset ja muut lakisääteiset tehtävät kaikissa olosuhteissa.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Paikallista harkintaa tulee piispa Jari Jolkkosen seurakuntiin välittämän ohjeen mukaann käyttää ei-välttämättömien seurakunnan kokoontumisten järjestämisessä.

Piispan ohjeistuksen mukaan jumalanpalvelukset järjestetään jatkossakin, mutta niissä tulee minimoida mahdolliset tartuntariskit. Ehtoollisen vietossa noudatetaan erityistä hygieniaa kirkkohallituksen ohjeiden pohjalta.

"Koronavirus on syytä ottaa vakavasti kaikessa seurakunnan toiminnan suunnittelussa. Se ei kuitenkaan voi tarkoittaa seurakunnan sulkemista ja ihmisten jättämistä yksin. Ensimmäiset kristityt opittiin tuntemaan myötätunnosta ja uhrautuvasta rakkaudesta kaikkia sairaita ja kärsiviä kohtaan", Jolkkonen muistuttaa.

Taipaleen ortodoksinen seurakunta ja muut maakunnan ortodoksiset seurakunnat toimittavat kaikki jumalanpalvelukset ja kirkolliset toimitukset suunnitellusti.

Sen sijaan kirkkokahvit, kerhot, kuorot ja opintopiirit sekä muu viikoittainen toiminta jäävät tauolle. Yhteisiä seurakuntamatkoja ei järjestetä. Jumalanpalvelukset toimitetaan minimimiehityksellä ilman kuoroa.

Jumalanpalveluksissa vältetään fyysisiä kontakteja niin ihmisten kesken kuin pyhiä esineitä, kuten ikoneja, koskien. Sairaana ei pidä tulla kirkkoon. Ehtoolliseen osallistumisesta annetaan ohjeet kirkossa jumalanpalvelusten yhteydessä.

Ortodoksisten seurakuntien virastot toimivat lähiaikoina pääsääntöisesti sähköpostin ja puhelimen välityksellä. Henkilökohtainen asiointi tapahtuu vain ajan varauksella. Seurakunnan työntekijöihin voi olla yhteydessä iloissa, suruissa murheissa sekä mukavissa asioissa. Kotikäyntejä toteutetaan seurakunnissa harkitusti.

Ortodoksinen kirkko sekä seurakunnat varautuvat myös välittämään jumalanpalveluksia verkossa.

Kommentoi

Hae sivuilta