Julkaistu    |  Päivitetty 

Outokumpu ja Polvijärvi aloittavat ikäihmisten asiointipalvelun

Outokumpu ja Polvijärvi aloittavat ikäihmisten asiointipalvelun Maija Yrjölä

Outokummun kaupunki ja Polvijärven kunta alkavat tarjota maaliskuun toiseksi viimeisestä viikosta eteenpäin kauppa- ja asiointiapupalvelua yli 70-vuotiaille koronavirustilanteen aiheuttamien liikkumisrajoitusten ajaksi.

Apua tarjotaan, koska hallituksen antaman ohjeistuksen mukaan yli 70-vuotiaiden tulee elää karanteenin kaltaisissa olosuhteissa, välttäen kontakteja ja liikkumista kodin ulkopuolella.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Asiointipalvelu käy apua tarvitsevan henkilön puolesta kaupassa tai apteekissa ja toimittaa hänelle tarvittavat ruoat ja/tai lääkkeet. Kaupungin suositus on, että kerralla varataan ruokaa ja lääkkeitä useamman päivän tarpeisiin. Asiointiapu ei ole hätätapauksia varten eikä tarjoa terveydenhoidollisia palveluja.

Outokummun kaupungin ensisijainen toivomus on, että palvelun sujuvuuden ja riittävyyden turvaamiseksi asioinnissa suosittaisiin jatkossakin mahdollisimman pitkälle omatoimista naapuriapua tai esimerkiksi sukulaisten ja tuttavien auttamismahdollisuuksia.

Palvelua mahdollistamaan ovat lupautuneet outokumpulaiset järjestö- ja seurakuntatoimijat. Polvijärvellä auttajia on etsitty kuluneen viikon aikana.

"Ensin selvitämme puhelimessa avuntarpeen ja sitten välitämme pyynnön eteenpäin luotettavalle auttajalle. Koordinoimalla keskitetysti kauppa-apua voimme myös varmistaa, että apu tulee varmasti ja luotettavasti perille", auttajaverkostoa koordinoiva kuntakoordinaattori Helena Kaasinen sanoo.

Kaasinen korostaa, että apua saa ja pitää kysyä matalalla kynnyksellä. Kaikilla riskiryhmiin kuuluvilla ei ole välttämättä läheisten tukiverkkoa saatavilla, joten apua saa pyytää kunnastakin. Hän myös peräänkuuluttaa vanhaa kunnon naapuriapua:

"Nyt jos koskaan on syytä pitää huolta lähimmäisistämme: jos tietää, että vaikka oman kotikadun varrella on joku riskiryhmään kuuluva karanteenin kaltaisessa tilanteessa, niin tarjoaa apua asiointiin. Tässä on tietenkin muistettava hyvä käsihygienia ja ihmiskontaktin välttäminen. Pelkällä puhelinsoitollakin voi tehdä jo paljon."

Myös Polvijärvellä auttajat asioivat Outokummun tapaan Polvijärven omissa ruokakaupoissa ja apteekissa. Ruokakaupat edellyttävät ostosten maksussa, että asiakkaalla on heillä tili- tai laskutusasiakkuus tai auttajalle on annettu rahaa ostoksia varten. Kunta ei välitä maksuja autettavan, auttajan ja kaupan välillä.

Polvijärvellä myös evankelisluterilainen seurakunta tarjoaa apua asiointiin. Seurakunta jakaa Polvijärvellä poikkeusoloista huolimatta EU-ruokakasseja tarvitseville seurakuntatalon ovelta torstaisin. Tarvittaessa riskiryhmään kuuluville kasseja toimitetaan kotiin.

Kommentoi

Hae sivuilta