Julkaistu    |  Päivitetty 

Valesivusto väitti tietävänsä koronatilanteen vartin tarkkuudella, poistetun palvelun tekijäksi esittäytynyt pahoillaan

Valesivusto on luotu Googlen verkkotyökaluilla. Ihmiset levittivät uskottavan oloiseksi ulkoasultaan tehdyn sivuston linkkiä tiistaina sosiaalisessa mediassa. Kuvankaappaus Valesivusto on luotu Googlen verkkotyökaluilla. Ihmiset levittivät uskottavan oloiseksi ulkoasultaan tehdyn sivuston linkkiä tiistaina sosiaalisessa mediassa.

Ilmeisesti yksityishenkilön perustama valetilastosivu tarjosi tiistaina väärää tietoa Pohjois-Karjalan koronatartuntatilanteesta.

Virallisen kuuloisella Tilannekuva-nimellä tarjoiltu sivusto yritti tehdä itseään uskottavammaksi muun muassa Pohjois-Karjalan vaakunakuvalla ja lupauksella, että tiedot päivittyvät vartin välein. Viranomaiset ovat kertoneet toistaiseksi vain päiväkohtaisesti todettuja tartuntatapauksia Suomessa.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Useat ihmiset jakoivat valesivuston linkkiä sosiaalisessa mediassa muun muassa Sanomalehti Karjalaisen Facebook-sivustolla. Ainakin osa linkeistä poistettiin sen jälkeen, kun sivuston luotettavuus oli kyseenalaistettu keskustelussa.

Nopeakin vierailu sivustolla paljasti, että sen taustalla olevaa tahoa tai sivuston ylläpitäjää ei ollut mainittu sivulla. Ulkoasultaan pelkistetty sivusto oli tehty ja julkaistu Googlen tarjoamilla ilmaisverkkotyökaluilla.

Ei yhteyttä todelliseen testaukseen

Sivustolla kerrottiin, että pohjoiskarjalaiset voivat ilmoittaa sinne itse ylähengitystieoireistaan. Toisin sanoen sivuston kertomilla tartuntamäärillä ei ollut minkäänlaista varsinaisiin koronatesteihin perustuvaa pohjaa tai tietoa.

Sivusto kertoi tautitapauksia olevan yksi Outokummussa ja Joensuussa kahdeksan. Illan aikana luvut nousivat ilmeisesti ihmisten levitettyä linkkiä ja testailtua ilmaisella kotisivualustalla tehtyä sivustoa.

Sivuston kertomat luvut poikkesivat selvästi Siun soten ja THL:n kertomasta tiedosta varmistetuista koronatartunnoista. Siun sote kertoi tiistaina, että testeillä varmistettuja tautitapauksia on Pohjois-Karjalan ja Heinäveden alueella neljä kappaletta.

Outokummun Seutu ei julkaise sivuston osoitetta, mutta ylläoleva kuva on kuvankaappaus on netistä löytyneestä sivusta.

Lehteen oli tiistain uutisoinnin jälkeen sivuston tekijäksi ilmoittautunut yksityishenkilö.

"Palvelu ja siihen liittyvä somekeskustelu on poistettu. Tarkoitus oli auttaa tässä poikkeuksellisessa tilanteessa. Omalla nimellä olen tässä toiminut ja on ollut selkeästi esillä somessa ja sivuilla. Pahoittelen tilannetta", henkilö kirjoittaa.

Sivusto on tiistain jälkeen hävinnyt verkosta ja linkki antoi keskiviikkona vain virheilmoituksen sivulle menijälle.

Sivuston tekijäksi esittäytyvä henkilö taustoittaa, että idea sivusta on lähtenyt THL:n terveysturvallisuusjohtaja Mika Salmisen twiitistä, jossa tämä kaipaili sovellusta, joka antaisi tilannekuvaa eri puolilta maata. Salmisen twiitti ei kerro, halusiko hän sovelluksen THL:n käyttöön vai julkisuuteen suoraan oiretietoa kertovaksi.
Ylen haastattelema Salminen toteaa, että tällaiselle sovellukselle olisi yhteiskunnallinen tilaus ja jatkaa, että "tämä pitää toki tehdä siten, ettei henkilöllisyys paljastu, eikä paikkaa rekisteröidä liian tarkkaan."

Pohjois-Karjalan tilannetta esitellyt sivusto nimesi oireelliset suoraan paikkakuntakohtaisesti.


25.3.2020 klo 6.57: Uutista päivitetty kertomalla sivusto ensimmäisessä kappaleessa ilmeisesti yksityishenkilön tekemäksi. Muutettu otsikkoon, että palvelu on poistettu ja viittaus sivuston tekijäksi ilmoittautuneen kommentteihin sekä taustoitukseen.

25.3.2020 klo 6.43: Uutista päivitetty sivuston luojaksi esittäytyneen henkilön tiedoilla ja palvelun perustamisen taustoituksella. Uutista on päivitetty myös tiedolla, että sivusto on poistettu.

Kommentoi

Hae sivuilta