Julkaistu 

Koronarajoitusten purkaminen alkaa näillä toimilla, kriisi ei edelleenkään ohi

Suomen hallitus kertoi maanantai-iltana uusista toimista koronaviruksen takia tehtyjen rajoitusten purkamisessa. Jo viime viikolla päätettiin, että koulujen ja varhaiskasvatuksen lähiopetus palaa 14. toukokuuta.

Maanantaina lievennyksiä luvattiin kesäkuun alusta lähtien muun muassa yleisö- ja kokoontumisrajoituksiin, julkisten tilojen palveluihin sekä ravintolatoimintaan.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Kesäkuun alusta hallitus mahdollistaa 50 henkilön kokoontumiset jo voimassa olevien hygieniasuositusten ja –käytäntöjen mukaisesti. Linjaus koskee muun muassa kokouksia ja urheilusarjoja. Tällä hetkellä rajoitus kieltää yli 10 henkilön tapaamiset toukokuun loppuun saakka. Hallitus suosittaa enintään 50 henkilön kokoontumisrajoitusta esimerkiksi yhdistyksille omassa toiminnassaan.

Ravintoloiden kiinnipito päättyy toukokuun lopussa, mutta rajoituksia muun muassa anniskeluaikoihin ja asiakasmääriin jää todennäköisesti voimaan.

Lukio- ja ammatillisen opetuksen osalta toukokuun puolivälin jälkeen voidaan palata myös lähiopetukseen, mutta koulutuksen järjestäjä päättää lukuvuoden lopun toimintamallin. Hallituksen suositus on, että etäopetus jatkuisi toisen asteen opinnoissa, korkeakouluopinnoissa ja esimerkiksi kansalaisopistojen toiminnassa.

Jo toukokuun puolivälissä voidaan avata ulkoliikuntapaikkoja. Sisäliikuntapaikkoja ja esimerkiksi työpajoja, museoita tai kirjastoja voidaan avata kesäkuun alusta lukien.

Rajaliikenteestä mahdollistetaan lähiaikoina työmatkaliikenne sisärajojen yli eli EU-alueelle.

Hallituksen tiedotustilaisuudessa korostettiin myös mahdollisuutta alueellisiin rajoituksiin tai paluuta tiukempiin rajoituksiin tarvittaessa.

Ministerit muistuttivat, että kriisi ei suinkaan ole ohi ja tällä hetkellä viruksen aiheuttaman poikkeusarjen arvioidaan jatkuvan mahdollisesti jopa kuukausia. Esimerkiksi koulujen avaaminen kahdeksi viikoksi toukokuussa on harjoitusta mahdollisesti seuraavan lukuvuoden alkuun.

Viruksen torjunnassa siirrytään hybridistrategiaan, jossa rajoitusten lisäksi tartuntaketjuja pyritään jäljittämään ja eristämään mahdollisesti virukselle altistuneita ihmisiä. Malli oli käytössä ennen valmiuslain ja sen tuomien rajoitteiden käyttöön ottoa.

Valmiuslaista jää edelleen voimaan useita pykäliä. Muun muassa kokoontumisrajoituksien seuraavaa lieventämistä ja vierailukiellon päättämistä sosiaali- ja terveyspalvelun asumis- ja toimintayksiköissä tarkastellaan viimeistään kesäkuussa.

Kommentoi

Hae sivuilta