Julkaistu 

Pelastuslaitos koventaa otteitaan piittaamattomille, poliisitutkintaan hyvin helposti

Pohjois-Karjalan Pelastuslaitos on tiukentanut ilmoitusmenettelyään, kun kyse on huolimattomasta avotulen hallinnasta levinneeseen maastopaloon.

Pelastuslakia noudattaen pelastuslaitos tekee jatkossa ilmoituksen tahallisesta tai huolimattomasta tulenkäsittelystä poliisille. Ilmoitusmenettely koskee myös siis varomattomasta tulen käsittelystä karanneita maasto- ja ruohikkopaloja.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Tähän mennessä, tämän kevään aikana pelastuslaitos on tehnyt lähes kymmenen palontutkintailmoitusta, joiden taustalta löytyy sytyttäjänsä hallinnasta lähtenyt risujen polttaminen. Maasto- ja ruohikkopaloja Pohjois-Karjalassa on ollut kevään aikana yhteensä 17. 

"Jos meillä on aihetta epäillä, että tulipalo tai muu onnettomuus on aiheutettu tahallisesti tai tuottamuksellisesti, pelastusviranomaisen on ilmoitettava asiasta poliisille. Poliisille on ilmoitettava myös palontutkinnan yhteydessä havaituista palo- ja henkilöturvallisuusrikkomuksista", riskienhallintapäällikkö Tommi Mukkala kertoo.

Menettely perustuu pelastuslain pykälään 41, eikä se ole pelastuslaitokselle mitenkään vapaaehtoinen tehtävä. Poliisin tehtävänä on sitten arvioida teon tahallisuutta. 

Pelastuslaitos on ollut yhteydessä Itä-Suomen poliisiin ja varoittanut poliisia mahdollisesta ilmoitustulvasta, sillä kevät on tunnetusti risujen ja puutarhajätteen polttajille sesonkiaikaa. Tällä hetkellä maasto on erittäin kuivaa ja napakat tuulen puuskat lisäävät ruohikkopalon riskiä. Pelastuslaitos toivookin, että Pohjois-Karjalassa nautittaisiin kevään tuoksuista ilman savua ja avotulta. 

"Pidetään kuitenkin mielessä, että me autamme aina ja jokaisessa tilanteessa. Soita 112, mikä tahansa tulipalon syttymissyy onkaan", Mukkala muistuttaa.

Lähtökohdaksi pelastuslaitos toivoo kuitenkin, että jokainen on huolellinen ja omalla toiminnallaan ehkäisee tulipalon syttymistä.

Kommentoi

Hae sivuilta