Julkaistu    |  Päivitetty 

Hautalammen koboltti-nikkelitutkimukselle merkittävä tuki, mineralisaatiota voitaisiin hyödyntää akuissa

Hautalammen mineralisaatiota on tutkittu myös tuorein kairauksin, vaikka jopa kaivostoimintaan asti työtä oli valmiina 1980-luvun lopulla. Hautalammen mineralisaatiota on tutkittu myös tuorein kairauksin, vaikka jopa kaivostoimintaan asti työtä oli valmiina 1980-luvun lopulla.

Outokummun Hautalammen malmiota useamman vuoden tutkinut FinnCobalt on solminut hankkeen rahoitusta koskevan sopimuksen ruotsalaisen Eurobattery Minerals AB:n kanssa. Rahoitusratkaisun lopullinen hyväksyntä edellyttää vielä Eurobattery Minerals Ab:n ylimääräisen yhtiökokouksen hyväksyntää yhtiökokouksessa 27.5.2020.
Sopimus on tuomassa kaivoshankkeen kehitykselle yhteensä 2,5 miljoonan euron tuen seuraavien kolmen vuoden aikana.

Samalla hankkeen nykyiset yksityiset omistajatahot myyvät vaiheittain omistustaan Eurobattery Minerals AB:lle. Eurobattery toteuttaa kaupan myyjille suunnatulla osakeannilla ja käteisellä. Kaupan kokonaisarvo on loppuun saakka toteutuessaan hieman yli kuusi miljoonaa euroa.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Hautalammen kaivosprojekti on jo louhitun Outokummun kuparimalmin ja maanpinnan välissä sijaitseva nikkeli-koboltti-kupari-mineralisaatio. Mineralisaatio on tunnettu jo pitkään ja Outokumpu Oyj valmisteli sitä tuotantoon 1980-luvun puolivälissä osana Keretin kuparikaivoksen tuotantoa. Kaivoksen avaustöinä louhittiin vinotunneli ja tehtiin muita kaivoksen valmistavia töitä. Koboltin hinnan äkillinen hinnanlasku keskeytti tuolloisen projektin.

Myöhemmin FinnNickel Oy valmisteli projektia tuotantoon vuosina 2008-2009, mutta hanke kaatui kansainvälisen finanssikriisin seurauksiin. Hanke siirtyi nykyisille yksityisille omistajille australialaiselta omistajaltaan vuonna 2016. Nykyiset omistajat ovat kaivosalalla pitkään toimineet Vesa-Jussi Penttilä, Jarkko Ralli ja Markus Ekberg omien yhtiöidensä kautta.

Vuoden 2016 jälkeen hanketta on kehitetty yksityisten omistajien omarahoituksella sekä Business Finland’in lainarahoituksella.  Muutaman viime vuoden aikana on tehty lisäkairauksia ja saadulla materiaalilla on tehty runsaasti akkukemikaalien tuotantoon tähtääviä prosessikokeita yhteistyössä GTK:n Outokummun ja Outotec Oyj:n kehityslaboratorioiden kanssa.

Selvitystyö tuo vihreää valoa

Selvitystöiden perusteella Hautalammen malmista on mahdollista tuottaa kasvavan akkuteollisuuden tarvitsemia nikkeli- ja kobolttikemikaaleja sekä kuparia. Mikäli kaivoshanke etenee tuotantoon, ennakoidaan sen työllistävän 150 henkeä. Tavoitteena toiminta-ajalle on vähintään kymmenen vuotta.

Seuraavien vuosien aikana tavoitteena on lisätä malmivaroja kairaamalla tunnetun mineralisaation koillisjatkeella. Samalla tehdään hankkeen lopullinen kannattavuustarkastelu ja valmistellaan hanketta mahdollista tuotantopäätöstä varten. Tarvittavien ympäristöselvitysten teko ja -lupien haku on myös ohjelmassa.

”Olemme iloisia siitä että hankkeen edelleen kehitystä varten on löytynyt rahoitusratkaisu ja pääsemme etenemään. Nyt sovitulla rahoituksella voidaan perusteellisesti selvittää hankkeen mahdollisuudet edetä vastuulliseen akkumetallikaivostoimintaan. Neuvotteluja on käyty muutamia vuosia useampien koti- ja ulkomaisten mahdollisten partnerien kanssa. Paljon esitetään toiveita suomalaisesta rahoituksesta kaivosprojektien kehitykseen mutta se taitaa olla mahdotonta. Suomalaisilta sijoittajatahoilta puuttuu joko halu, ymmärrys tai riskinottokyky – eivätkä omat rahatkaan enää riittäneet ”,  toteaa Markus Ekberg, FinnCobalt’in rahoitusratkaisun neuvotteluista vastannut osaomistaja.  

"Olemme sitoutuneet toimittamaan eettisesti tuotettuja ja jäljitettäviä akkummineraaleja Euroopasta, jotka ovat kriittisen tärkeitä nopeasti kasvavalle sähköajoneuvoteollisuudelle, kertoo tiedotteessa Eurobattery Mineralsin toimitusjohtaja Roberto García Martínez.

Eurobattery Minerals AB on listattuna pörssiin Nordic Growth Market-listalla.

Kommentoi

Hae sivuilta