Julkaistu 

Terveysasemien poikkeustila jatkuu, koronauhka ei ole Siun soten mukaan ohi

Heli Lavikainen ja Raimo Joro muistuttavat koronariskin olevan edelleen täyttä totta, vaikka viime päivien ruuhka terveysasemien ovilla kertoo ihmisten suhtautuvan tautiriskiin paljon kevyemmin kuin kevään tiukkojen rajoitustoimien aikaan. Heli Lavikainen ja Raimo Joro muistuttavat koronariskin olevan edelleen täyttä totta, vaikka viime päivien ruuhka terveysasemien ovilla kertoo ihmisten suhtautuvan tautiriskiin paljon kevyemmin kuin kevään tiukkojen rajoitustoimien aikaan.

Siun soten Outokummun ja Polvijärven terveysasemilla koronavalmius jatkuu, vaikka toistaiseksi pelätty epidemia on pysynyt kurissa Pohjois-Karjalassa. Viime päivät ovat tuoneet ylimääräistä huolta ja harmia, kun terveysasemille pyrkivät asiakkaat ovat omaehtoisesti alkaneet purkamaan kevään rajoitustoimia.

"Ensisijainen toimintatapa on edelleen etukäteissoitto ja lisäohjeiden tai avun saaminen sitä kautta", Outokummun, Polvijärven ja Liperin terveysasemien ylilääkäri Raimo Joro muistuttaa.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Tiukat turvatoimet jatkuvat terveysasemilla ja jo sisäänpääsyn yhteydessä varmistetaan henkilön terveyttä. Sisään pääsee tarvittaessa, mutta tarvetta on vaikea selvittää, ellei soita tulostaan etukäteen. Samalla niin terveysasemien toimintaa, asiakkaita kuin henkilökuntaa suojaavat turvatoimet ovat ehdottomia.

Outokummussa ja Polvijärvellä työskentelevän osastonhoitaja Heli Lavikaisen mukaan silti esimerkiksi keskiviikkona Polvijärvellä terveysaseman oven takana kävi 110 asiakasta jo alkuiltapäivään mennessä.

Raimo Joro ja Heli Lavikainen toivovat, että keväältä asti voimassa ollut ohje puhelinpalvelujen käyttämisestä osattaisiin edelleen. Vaikka puhelinpalveluissa onkin hetkittäin ruuhkaa, niin takaisinsoittopalvelu on pystytty pitämään 100-prosenttisena saman päivän aikana.

Vaikka rajoituksia on purettu ja maailma näyttää avautuvan, niin esimerkiksi Outokummussa koronatestejä otetaan edelleen päivittäin. Huoli taudin leviämisestä ei siis ole väistynyt.

"Ei tarvita kuin yksi virusta levittävä ihminen", Raimo Joro muistuttaa koronan leviämisvaarasta.

Terveysasemalle päässyt korona tarkoittaisi osalle henkilöstölle karanteenia, joka voisi vaarantaa useammankin terveysaseman palvelujen hoitamista sijaisjärjestelyineen.

Tautiriskiä lisää nyt kokoontumisrajoitusten ja liikkumissuositusten väljentyminen. Heli Lavikainen muistuttaa, että kumpikin kunnista on mökkikuntia, johon tullaan kauempaakin viettämään vapaa-aikaa.

Kommentoi

Hae sivuilta