Julkaistu 

Viikosta tulee helteinen suuressa osassa maata, uintivesiin mieluinen yllätys

Kesä jatkuu lämpimänä alkaneella viikolla. Ilmatieteen laitos ennustaa jopa helteistä viikkoa. 

Päivän maksimilämpötilat kohoavat etenkin maan etelä- ja keskiosassa keskiviikosta alkaen monin paikoin yli 30 asteeseen. Ennustetut lämpötilat saattavat toteutuessaan rikkoa myös asemakohtaisia kesäkuun lämpöennätyksiäkin.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Ilmatieteen laitoksen mukaan Suomessa vallitsee korkeapaine ja sää lämpenee suuressa osassa maata varsin tukaliin hellelukemiin.

Lämmin sää vaikuttaa myös vesistöihin ja ennusteen mukaan järvien pintavedet lämpenevät ajankohtaan nähden selvästi tavanomaista korkeampiin lukemiin, maan etelä- ja keskiosassa monin paikoin noin 25 asteeseen.

Helteisessä korkeapaineessa sää on arvatenkin aurinkoinen ja poutainen, mutta keskiviikosta alkaen paikallisten sade- ja ukkoskuurojen mahdollisuus kasvaa ensin Lapissa, ja viikon lopulla myös maan keskivaiheilla.

Paikalliset kuurosateet liittyvät rintamavyöhykkeeseen, joka liikkuu viikon lopulla vähitellen etelämmäs vetäen jälkipuolellaan Suomeen viileämpää ilmaa pohjoisesta.

Hellesää kestää pisimpään maan etelä- ja länsiosassa, näillä näkymin ensi viikon alkupuolelle saakka. Ennusteiden epävarmuus kasvaa kuitenkin merkittävästi heti viikonlopun jälkeen, koskien lämpötilan lisäksi myös pilvisyyttä ja sateita.

Jo nyt metsäpalovaroitus on voimassa lähes koko maassa, ja kuiva sekä kuuma sää kasvattaa metsäpaloriskiä entisestään. Erityisen merkittäväksi metsäpaloriski kasvaa maan länsiosassa, jossa kesäkuun sateet ovat jääneet tähän mennessä hyvin vähäisiksi. Avotulen tekeminen metsäpalovaroituksen aikana on ehdottomasti kielletty.       

Kesäkuussa yli 30 asteen lämpötiloja keskimäärin 3–4 kertaa vuosikymmenessä.

Digitoidun mittaushistorian korkein kesäkuun lämpötila mitattiin 24.6.1935 Ähtärissä, jossa lämpötila nousi 33,8 asteeseen.

Kesäkuisia 30 asteen lämpötiloja mitataan jossain päin Suomea keskimäärin 3-4 kertaa vuosikymmenessä. Viimeksi 30 asteen lämpötilaraja rikottiin vuonna 2019, jolloin 6.-8. kesäkuuta lämpötilat nousivat laajalti maan etelä- ja keskiosissa 30 asteen tuntumaan.

Kommentoi

Hae sivuilta