Julkaistu    |  Päivitetty 

Outokumpuun esitetään jopa yli sadan miljoonan euron investointipakettia

Outokumpu olisi yksi maakunnan voittajista, jos investointipaketti lähtee toteutumaan esitetyssä muodossa. Outokumpu olisi yksi maakunnan voittajista, jos investointipaketti lähtee toteutumaan esitetyssä muodossa.

Pohjois-Karjalan maakuntaliitto on tiistaina esitellyt noin 900 miljoonan euron vihreiden investointien pakettinsa valtiovarainministeriön ja työ- ja elinkeinoministeriön väelle.

Tärkeimpinä kärkinä maakunta pitää ymmärrettävästi liikenneratkaisuja, kun kaupallinen lentoliikenne näyttää olevan katkolla viimeistään ensi vuoden lopussa Joensuun lentokentälle. Maakuntaliitto kannustaa myös rautatieyhteyksien nopeuttamiseen niin sanotun Itäradan investoinneilla.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Outokumpuun kärkihankepaketti esittää 40 miljoonan euron pottia GTK Mintecin kehittämiseen ja 60-80 miljoonan euron pakettia Hautalammen akkukemikaalikaivoksen vauhdittamiseksi. Myös Keski-Karjalan, Lieksan sekä Outokummun ja Polvijärven kunnille esitettäisiin 10 miljoonan euron lisärahaa rakenteellisten muutosten ja suurten teollisten työnantajien poislähdön vaikutusten takia.

Osaamisinvestoinneista GTK:n Outokummun yksikön investointiraha on korkein luetelluista kolmesta hankkeesta. Vastaavasti Hautalammen kaivoshanke on yrityshankkeista euromääräisesti suurin. Useat yrityshankkeista ovat listalla vain euromääräisinä ja luottamuksellisuuden takia niistä puhutaan vain teollisina investointeina.

Maakuntaliiton mukaan ministeriöille esiteltyyn investointipakettiin on koottu investoinnit, jotka ovat valtakunnallisesti tai maakunnallisesti merkittäviä sekä edistävät Suomen ja Pohjois-Karjalan talouden elpymistä ja kestävää kasvua, vihreää siirtymää ja digitalisaatiota. Lisäksi maakuntaliitto muistuttaa, että ne kaikki ovat jo suunnitteilla ja voidaan toteuttaa parin seuraavan vuoden aikana.

Maakuntaliiton mukaan investointipaketilla on merkittävä työllistävä vaikutus ja joidenkin investointien kohdalla käydään paraikaa myös maakohtaista kamppailua eli ne voivat sijoittua myös muihin Pohjoismaihin.

Investointipaketti on laadittu laajassa yhteistyössä Pohjois-Karjalan keskeisten elinkeinotoimijoiden kanssa.

Toteutuessaan paketti on osa EU:n elpymis- ja palautumistukivälinettä, joka voi antaa mahdollisuuden merkittävien investointien toteuttamiseen.

"Vastaavaa mahdollisuutta maakunnan elinvoiman vahvistamiseen ei ole aiemmin ollut", maakuntaliitosta muistutetaan.

Kommentoi

Hae sivuilta