Julkaistu 

Koronatilanne rauhoittunut hieman Pohjois-Karjalassa, suositukset yhä tärkeitä noudattaa

Siun sote kertoi Pohjois-Karjalan ja Heinäveden aluetta koskevasta koronavirustilanteesta tiistaina.

Siun soten alueella uusien koronavirustartuntojen määrä on tällä hetkellä hieman laskussa. Uusia tartuntoja on viikonlopun ja alkuviikon aikana varmistunut yhteensä seitsemän kappaletta. Suurin osa tartunnoista on todettu henkilöillä, jotka ovat jo olleet karanteenissa koronavirukselle altistumisen takia, eikä uusia laajoja altistumisia ole siten päässyt syntymään.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Osa tartunnoista liittyy Joensuun ja keskussairaalan tartuntaryppääseen, johon linkittyviä tartuntoja on varmuudella yhteensä 28. Ryppääseen liittyvien tartuntojen selvitys- ja jäljitystyö on jatkunut koko lokakuun ensimmäisen viikon.
Siun soten mukaan Joensuun tapauksen tartunta- ja altistumisketjut ulottuvat useamman kunnan alueelle, eri paikkoihin ja tilanteisiin, mikä on vaikeuttanut täsmällisten ryppääseen liittyvien lukumäärien raportoimista. Tämän hetken arvio on, että ryppäässä altistuneet on saatu tavoitettua hyvin ja uudet tartuntaketjut on saatu katkaistua.

Siun soten toiminta-alueella on edelleen todettu myös muutamia yksittäisiä koronavirustartuntoja, jotka eivät liity samaan tartuntaketjuun. Altistuneet on kartoitettu ja heihin on oltu suoraan yhteydessä. Suurimmassa osassa tapauksista tartunnan alkuperä on pystytty jäljittämään.

Karanteenissa olevia koronavirukselle altistuneita henkilöitä on koko Siun soten toiminta-alueella tällä hetkellä hieman yli 200.

Maanantaista 8. lokakuuta alkaen määrättyjen karanteenien kesto on THL:n uusien ohjeistusten mukaiset 10 vuorokautta, tätä aiemmin määrätyt karanteenit kestävät 14 vuorokautta.

Siun sote muistuttaa, että koronavirustilanteessa voi tapahtua nopeita muutoksia, kuten viime aikojen tartuntaryppäät osoittavat. Tämän takia on erityisen tärkeää, että lievissäkin oireissa otetaan yhteyttä terveydenhuoltoon ja hakeudutaan koronavirustesteihin, jotta mahdolliset uudet laajat tartuntaketjut saadaan ajoissa jäljitettyä.  Siun sote muistuttaa myös, että samasta syystä karanteeniin määrättyjen on tärkeää malttaa noudattaa annettuja ohjeita koko karanteeniajan.

"Jokainen voi myös omalta osaltaan estää koronaviruksen leviämistä huolehtimalla turvaväleistä, käsi- ja yskimishygieniasta sekä käyttämällä kasvomaskeja suositusten mukaisesti", Siun sote vetoaa.

Kommentoi

Hae sivuilta