Julkaistu 

Salaperäinen yritysjärjestely seuraavaksi salaisessa kaupunginvaltuustossa

Outokummun kaupungin suunnitelmat luopua omistuksestaan tytäryhtiössään Outokummun Energia Oy:ssä ovat edenneet.

Kaupunginhallituksessa käsiteltiin maanantaina salainen pykälä, jonka otsikkona oli ainoastaan yritysjärjestely. Samoin asian kaupunginvaltuuston käsittely lokakuun viimeisellä viikolla on poikkeuksellisesti salattu. Outokummun Seudun saamien tietojen käsitelty pykälä ja tuleva valtuustoesitys viittaavat Outokummun Energia Oy:n kauppaan.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Salassa pitämisessä kaupunki viittaa lakiin viranomaisen toiminnan julkisuudesta, ja sen kohtaan, jossa salassa pidettäviä ovat asiakirjat, jotka sisältävät tietoa muun muassa liikesalaisuudesta tai tietoja, jotka voivat aiheuttaa "taloudellista vahinkoa tai saattaisi toisen samanlaista tai muutoin kilpailevaa toimintaa harjoittavan julkisyhteisön tai yksityisen parempaan kilpailuasemaan".

Outokummun kaupunki on tulkinnut pykälän niin laajasti, että esimerkiksi käsiteltävä asiakin ja kaupungin mahdollinen omistajuuden muutos yhtiössä kuuluvat salassa pidon piiriin, eivät vain esimerkiksi yhtiön arvonmääritystä koskevat asiakirjat tai vaikkapa tiedot mahdollisesta kauppakumppanista tai kauppahinnasta.

Kaupunki menetteli julkisuuslainsäädännön kanssa toisin vuoden 2016 kauppatunnusteluissa energiayhtiöstään, jolloin esimerkiksi kaupat torpannut valtuusto oli avoin yleisölle. Kaupunginjohtaja Pekka Hyvösen mukaan nyt lakia tulkitaan toisin. Lain tulkinnan hän ottaa omalle vastuulleen ja katsoo, että asian julkisena käsittely olisi voinut olla valitusperuste myös vuoden 2016 kauppojen kohdalla. Tuolloin ennen valtuustoa järjestettiin muun muassa yleisölle avoin tiedotustilaisuus kauppaneuvottelujen päätyttyä.

Tiistaina kaupungilla ei ollut tarjota tietoa, aiotaanko salaisesta valtuustosta järjestää tiedotustilaisuutta tai milloin sellainen mahdollisesti on.

Kaupunki perui myös talouteen keskittyneen valtuustoseminaarin tältä maanantailta. Hyvösen mukaan peruminen ei liity samana iltana kaupunginhallituksessa käsiteltyyn yritysjärjestelypykälään.

Aiemmin kaupunki piti jo salaisen iltakoulun valtuutetuille lokakuun alkupuolella.

Kommentoi

Hae sivuilta