Julkaistu 

Testimäärät vähentyneet selvästi Siun soten alueella, koronatilanne maakunnassa ennallaan, "täyttää edelleen kiihtymisvaiheen kriteerit"

Pohjois-Karjalan koronavirusepidemiassa ei ole tapahtunut merkittäviä muutoksia viime päivinä.

Viikolla kaksi Pohjois-Karjalassa todettiin yhteensä 27 uutta koronavirustartuntaa. Hieman yli 40 prosenttia tartunnoista oli niin sanottuja perhetartuntoja eli saatu lähipiiristä. Laajempiin altistumisiin johtaneiden tartuntojen määrä on kuitenkin ollut jälleen kasvussa lomakauden jälkeen.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Siun soten mukaan maakunnan sisällä on selkeitä eroja tartuntatilanteessa. Tartuntojen jäljitys on toiminut tehokkaasti ja paikalliset tartuntaketjut on saatu nopeasti katkaistua.

Koronavirusnäytteitä otetaan edelleen selvästi vähemmän kuin ennen joulua. Viikolla kaksi näytteitä otettiin yhteensä 1 870 kappaletta.

Siun sote päivitti epidemiatilanteen katsausta torstaina. Samoin alueellinen koronavirusepidemian tilannekuvatyöryhmä kokoontui torstaina tarkastelemaan epidemian tilannetta sekä tartuntojen leviämisen ehkäisemiseksi tarkoitettujen suositusten ja rajoitusten riittävyyttä.

Työryhmän mukaan alueen tartuntamäärät ja niiden ilmaantuvuus sekä positiivisten näytteiden osuus kaikista koronatesteistä täyttävät edelleen kiihtymisvaiheen kriteerit. Siksi suositus- ja rajoitustoimenpiteet pidetään voimassa toistaiseksi.

Samoin riski uusien, entistä paljon helpommin tarttuvien, virusmuunnosten leviämiselle on otettava koko maassa huomioon. Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos on päivittänyt tämän takia sekä valtakunnallista maskisuositustaan että suosituksia turvaväleistä. Maskien käyttöä suositellaan yli 12-vuotiaille ja suositeltu turvaväli on kaksi metriä.

Siun soten alueen suositukset noudattavat valtakunnallisia linjauksia ja valtakunnallista tilannetta seurataan tiiviisti.

"Turnausväsymys koronavirustilanteeseen on ymmärrettävää. Suositukset ja rajoitukset ovat olemassa vaarallisen tartuntataudin leviämisen estämiseksi, ja niiden noudattamisen ansiosta alueen tartuntatilanne on saatu pidettyä kurissa", muistuttaa työryhmän puheenjohtajana toimiva Sirpa Kaipiainen Siun sotesta. 

Aluehallintovirasto on jatkanut yli 20 hengen yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten kieltoa 22. helmikuuta saakka. Pohjois-Karjalassa suositellaan lisäksi kaikkien muidenkin tilaisuuksien rajaamista korkeintaan 20 henkeen turvaväleistä ja hygieniaohjeista huolehtien.

Kommentoi

Hae sivuilta