Julkaistu 
Pasi Huttunen

Ennakkoäänestys alkoi Outokummussa pienellä ruuhkalla - äänestysinto silti kunta- ja eduskuntavaaleja vaisumpaa TILAAJILLE

Martti Hartikainen ja Pirjo Turunen kertovat, että käyvät aina äänestämässä heti kun ennakkoäänestys alkaa. Niin myös aluevaaleissa. Pasi Huttunen Martti Hartikainen ja Pirjo Turunen kertovat, että käyvät aina äänestämässä heti kun ennakkoäänestys alkaa. Niin myös aluevaaleissa.

Outokummun keskusvaalilautakunnan sihteeri Pekka Jääskeläinen pääsee juuri pahoittelemasta, että ennakkoäänestyspaikka on tyhjentynyt pienen alkuruuhkan jälkeen, mutta sitten väkeä alkaa virrata vaalihuoneistoon. Ennakkoäänestys alkoi keskiviikkona kello 9 ja jatkuu 18. tammikuuta saakka. Varsinainen vaalipäivä on 23. tammikuuta.
– Tämä on aina tämmöistä aaltoliikettä, että välillä on tyhjää ja välillä ruuhkaisempaa, vuodesta 2014 vaaleja järjestämässä ollut Jääskeläinen sanoo.
Osa äänestämään tulevista käy tiputtamassa kolikon Pieni ele -keräyksen lippaaseen, jota Tuija Kervinen vahtii.
– Tämä on hyvä sukankutomispaikka. Ei tässä voi oikein pyytää lahjoittamaan. Kiitän vain niitä, jotka lahjoittavat, hän sanoo käsityönsä takaa.
Verrattuna kuntavaaleihin tai eduskuntavaaleihin on ennakkoäänestys aluevaaleissa alkanut keskiviikkona silti hiljaisemmin. Alkuruuhka oli maltillisempi. Kotiäänestykseen on Jääskeläisen mukaan ilmoittautunut 29 outokumpulaista ja sekin on noin puolet vähemmän kuin aiemmissa vaaleissa.
Voi toisaalta pitää arvokkaana sitä, että kaiken koronan aiheuttaman epävarmuuden keskellä aluevaalit ovat nyt käynnissä, eikä niitä päädytty siirtämään samaan tapaan kuin kuntavaaleja.

Tietoa on saatu, mutta epävarmaa on silti

– Erittäin helppo oli päättää ketä äänestän, ilmoittaa Martti Hartikainen.
– Paikalliselle se on annettava ääni tai nämä syrjäkylät kuolee, hän linjaa.
Pirjo Turunen kertoo, että hänellä on tapana äänestää aina heti ennakkoäänestyksen ensimmäisenä päivänä, eivätkä nämä vaalit tehneet poikkeusta. Hänkin toteaa, että äänestyspäätös oli helppo.
– Mie toivon, että äänestin sellaista, joka voi oikeasti siellä vaikuttaa asioihin.
Paikallisuutta kertoo painottaneensa myös Reino Kuokkanen.
– Sellaiselle paikalliselle meni ääni, joka todella hoitaa asioita. Ei ollut vaikeaa päättää, ketä äänestän.
Ehkä hiukan yllättäen kaikki haastatellut toteavat, että aluevaaleista on ollut tietoa ihan tarpeeksi.
– En silti kyllä ihan käsitä, mikä tästä loppujen lopuksi tulee. Aika näyttää, Hartikainen sanoo.

Hae sivuilta