Julkaistu 
Pekka Martikainen

"Ei minulla ensin ollut mitään yrityssuunnitelmia. Huomasin vain, että tykkään viihdyttää ihmisiä" - Antti Laasonen, 14, oppi yrittäjäksi koulussa ja 4H-toiminnassa

Dj Mankka harjoittelee. Musiikin, valojen ja savukoneen yhtaikainen hallinta vaatii sorminäppäryyttä. Ja pitäähän yleisölle puhuakin. Pekka Martikainen Dj Mankka harjoittelee. Musiikin, valojen ja savukoneen yhtaikainen hallinta vaatii sorminäppäryyttä. Ja pitäähän yleisölle puhuakin.

Koulussa ja 4H-toiminnassa oppii yrittäjäksi, jos on intoa ja hoksottimet kohdallaan. Hyvä esimerkki tästä on kinahmolainen Antti Laasonen, 14, jonka tiskijukka-harrastus sai virallisemman muodon 12. huhtikuuta kun DJ Mankan Ohjelmapalvelut kirjattiin yritysrekisteriin.

Kiinnostuksesta musiikin soittoon ja sämpläämiseen kypsyi yritysidea noin vuoden kuluessa, Antti kertoo.

– En itse soita instrumentteja, mutta kuuntelen musiikkia ja koulussa musiikin tunneilla pääsin tutustumaan dj-pöytään, siihen miten se toimii.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Eli näistä aineksista se lähti. Musiikinopettajan neuvoilla ja tuella on Antin mukaan ollut koko ajan suuri merkitys.

– Tein aluksi itse myös biittejä. Se on kyllä nyt jäänyt, kun tässä on ollut niin paljon muuta.

Koska homma tuntui mukavalta, ajatteli Antti ottaa vielä askeleen eteenpäin.

– Ei minulla ensin ollut mitään yrityssuunnitelmia. Huomasin vain, että tykkään viihdyttää ihmisiä. Menin kysymään töitä ohjelmatoimisto Monkey Musicista. Ihan hyväksyvästi siellä minuun suhtauduttiin. Tämmöisenä aikana ei vain ollut dj:lle kuin baarikeikkoja.

Antti halusi soittaa musiikkia ennen muuta nuorille, ikäisilleen. Ensiesiintyminen dj:nä tapahtui viimein Kinahmon Honkapirtillä, vanhojen stereoiden ja yhden discopallon varustuksella. Keikka ainakin selvensi kunnollisten laitteiden merkitystä.

Savukonekin on

4H-yrityksen perustamisen mahdollisuudesta vinkkasi tietenkin Polvijärven 4H-yhdistys, jossa Antti oli toiminut ohjaajana parilla eräleirillä. Sujuiko perustaminen helposti?

– Olihan siinä paljon selvittelemistä. Varsinkin kun piti kerätä rahoitus ja hankkia laitteita.

Antti haki ja sai laitehankintoihin Leader-rahaa. Sillä - ja yhtä paljon myös perheen tuella - käyttöön on hankittu dj-pöytä ja muu hyvä perusvarustus 800-wattisine vahvistimineen, värivaloineen ja savukoneineen. Musiikin dj tempaisee kanaviin ja namikoitten alle pilvipalvelusta.

– Joskus voisi hankkia vielä levysoittimen ja 90-luvun vinyylilevyjä, dj Mankka haaveilee.

Paremmat laitteet olivat ensimmäistä kertaa käytössä vappuaaton discossa Honkapirtillä.

No jännittikö?

– Suunnittelin minä alkuspiikkiä. Ja kerran kävi niin että jäädyin, en löytänytkään sanoja, vaan pistin suoraan seuraavan levyn soimaan.

Taidothan vahvistuvat tekemällä. Antti sanoo olevan valmis keikalle mihin tahansa tilaisuuteen, missä dj:tä tarvitaan. Ei siis vain nuorisodiscoon. Esikuvina ovat toistaiseksi italialainen musiikkituottaja Gigi D´Agostino ja polvijärveläinen osaaja Monkey Music.

Kommentoi