Julkaistu    |  Päivitetty 
Pekka Martikainen

Muusikko Ville Karttusen esitys kiertää kymmenissä vammaispalveluiden yksiköissä: "Hoksasin, että näissä yksiköissä harvoin tapahtuu mitään" TILAAJILLE

Savirannan väki otti kesken aamupäivän töiden saappaat jalastaan ja kokoontui terassille kuuntelemaan Ville Karttusen lauluja. Pekka Martikainen Savirannan väki otti kesken aamupäivän töiden saappaat jalastaan ja kokoontui terassille kuuntelemaan Ville Karttusen lauluja.

Keikka maatilan terassilla on kääntymässä lopuilleen, muusikko Ville Karttunen sanoo soittavansa vielä pari kappalettaan.

– Ois noita kuunneltu vielä useampiakin! Hyviä lauluja! vastaa Ruvaslahdella Savirannan yleisö.

Harvinaista herkkuahan tämä on, live-konsertti asumis- ja työyksikön omilla tantereilla Höytiäisen rannassa. Samanlaisia vierailuja Siun soten vammaispalvelujen yksiköihin Karttunen aikoo tehdä syyskuun loppuun mennessä kaikkiaan 40. Vaan tuskin kaikkia niistä yhtä kauniissa maisemissa.

Kokenut kiertäjä

Kesäkuun puolivälissä käynnistynyt kiertue toteutuu Suomen Kulttuurirahaston Taidetta kaikille -tuen ansiosta. Ajatuksena on edistää yhdenvertaisuutta, tarjota taidetta ihmisille joiden voi olla muuten vaikeaa päästä taiteen äärelle. Karttunen toi konseptin Etelä-Suomesta, jossa hän kiersi Rinnekodin kehitysvammaisten yksiköissä jo vuonna 2020.

– Ystäväni pyysi kerran siellä esiintymään ja silloin hoksasin, että näissä yksiköissä harvoin tapahtuu mitään. Esityksen jälkeen sain kehuja läsnäolosta, ja varsinkin lastenmusiikki tuntui resonoivan yleisössä hyvin, hän kertoo.

Ajatus vuorovaikutteisen musiikkiesityksen viemisestä ei-tavanomaisiin keikkapaikkoihin kuulostaa kyllä olevan vieläkin vanhempaa perua. Karttunen kun mainitsee pitävänsä juuri pienten tilojen tunnelmasta, ja kiertäneensä esiintymässä pohjoiskarjalaisissa päiväkodeissa 2018 ja kouluissa 2019. Lastenmusiikin tekeminen ei eroa aikuisille tarkoitetusta musiikista muuten kuin ehkä aihepiiriltään, hän sanoo.

– Pyrin siihen että lastenmusiikkini on kaikenikäisten kuunneltavissa. Ei lastenlauluja tarvitse tehdä eri lähtökohdista, jotenkin niin että lapsi varmasti ymmärtää sanat. "Enhän minä itsekään ymmärrä", on Pentti Rasinkangas sanonut. Ei kaiken tarvitse olla valmiiksi pureksittua.

Hattutanssia

Savirannan yksikössä käy arkipäivisin töitään tekemässä tai muuten aikaansa viettämässä 10-20 henkilöä, henkilökunnan lisäksi. Yleisöä kertyi tällä kertaa terassille kymmenkunta henkeä, ja kun tästäkin joukosta porisijoita löytyi, vuoropuhelu soittajan kanssa alkoi ja jatkui vaivatta.

Yhdessä laulettiin perunoista, ratkottiin arvoituksia, suhauteltiin raketilla ja kokeiltiin pohjoiskarjalaista hattutanssia. Päivä paistoi ja kitara soi. Ei hassumpi katko aamupäivän puuhiin!

Hae sivuilta