play

Vaalihuoneistot ovat auki – äänestää voi kello 20 saakka

Eija Sorjonen oli ensimmäinen äänestäjä sunnuntaina Outokummussa. Hän saapui paikalle Sari Lehikoisen kanssa, joka antoi vaalipäivän toisen äänen. Katso kaikki kuvat jutun lopusta.

Eija Sorjonen oli ensimmäinen äänestäjä sunnuntaina Outokummussa. Hän saapui paikalle Sari Lehikoisen kanssa, joka antoi vaalipäivän toisen äänen. Katso kaikki kuvat jutun lopusta. Kuva: Kari Kauppinen

Kari Kauppinen

Presidentinvaalien varsinainen vaalipäivä on alkanut. Äänestyshuoneistot avautuivat kello 9. Äänestää voi kello 20 saakka. Äänestämään pääsee, kun on vaalihuoneistossa sisällä iltakahdeksaan mennessä.

Tänään sunnuntaina 28.1. voi äänestää ainoastaan vain siinä äänestyspaikassa, joka on merkitty äänioikeusrekisteriin jokaisen kohdalle. Yleensä tämä tarkoittaa kotikuntaa. Ennakkoäänestyksessähän pystyi äänestämään missä vain äänestyspisteessä.

Outokummussa äänestys tapahtuu Kummun koululla ja Polvijärvellä vapaa-aikatalolla eli Vaparilla.

Ennakkoäänien tulos saadaan kello 20 ja koko vaalituloksen arvioidaan valmistuvan kello 22 ja 23 välillä.

Mikäli kukaan ei saa yli puolta äänistä, kuten nyt vaikuttaa selvältä, järjestetään vaalien toinen kierros kahden eniten ääniä saaneiden kesken. Sen äänestyspäivä on kahden viikon päästä, sunnuntaina 11. helmikuuta.

Toisen kierroksen ennakkoäänestys alkaa jo ensi viikon keskiviikkona 31. tammikuuta. Se päättyy tiistaina 6. helmikuuta.

Mukaan äänestyspaikalle äänestäjän kannattaa ottaa postista saamansa ilmoituskortti sekä henkilöllisyystodistus, koska äänestäjän on pyydettäessä todistettava henkilöllisyytensä. Henkilöllisyystodistus voi olla henkilökortti, passi, ajokortti tai kuvallinen Kela-kortti.

Eija Sorjonen tarkistaa, että vaaliuurna on tyhjä. Tämä on ensimmäisen äänestäjän velvollisuus. Vaalitoimitsijat Marja Pennanen ja Voitto Mansikkamäki sulkevat uurnan sen jälkeen. Se avataan kello 20 jälkeen, kun vaalihuoneisto sulkeutuu. Sen jälkeen lasketaan sunnuntaina annetut äänet.

Eija Sorjonen tarkistaa, että vaaliuurna on tyhjä. Tämä on ensimmäisen äänestäjän velvollisuus. Vaalitoimitsijat Marja Pennanen ja Voitto Mansikkamäki sulkevat uurnan sen jälkeen. Se avataan kello 20 jälkeen, kun vaalihuoneisto sulkeutuu. Sen jälkeen lasketaan sunnuntaina annetut äänet. Kuva: Kari Kauppinen

Vaalitoimitsijat odottavat äänestäjiä. Vaalipaikalla valitaan oikea rivi oman sukunimen etukirjaimen mukaan, tarkistetaan äänestysoikeus, mennään koppiin äänestämään ja tullaan uurnalle, jossa äänestyslippu leimataan ennen kuin äänestäjä pudottaa sen uurnaan.

Vaalitoimitsijat odottavat äänestäjiä. Vaalipaikalla valitaan oikea rivi oman sukunimen etukirjaimen mukaan, tarkistetaan äänestysoikeus, mennään koppiin äänestämään ja tullaan uurnalle, jossa äänestyslippu leimataan ennen kuin äänestäjä pudottaa sen uurnaan. Kuva: Kari Kauppinen

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta