play

Ikääntyminen koskettaa meitä kaikkia

Satu Juvonen (vas.) kuvasi 36 vanhusta. Yksi heistä oli outokumpulainen Ritva Välttilä, joka kertoi näyttelyn avajaisissa muistoja lapsuudestaan talvisodan aikana Etelä-Pohjanmaalla.

Satu Juvonen (vas.) kuvasi 36 vanhusta. Yksi heistä oli outokumpulainen Ritva Välttilä, joka kertoi näyttelyn avajaisissa muistoja lapsuudestaan talvisodan aikana Etelä-Pohjanmaalla. Kuva: Emmi Simonen

Emmi Simonen

Outokummun kirjastolla on 29. syyskuuta asti esillä On veikkonen pitkä elämä takana -näyttely, joka tuo muotokuvien ja kirjoitettujen kertomuksien kautta esiin pohjoiskarjalaisten vanhusten tarinat ja arkisen todellisuuden. Näyttelyn takana on kontiolahtelainen kuvataiteilija ja valokuvaaja Satu Juvonen, joka työskenteli muotokuva-tarinaprojektin parissa vuosina 2021 ja 2022, jonka aikana hän kävi kuvaamassa ja haastattelemassa pohjoiskarjalaisia 80–100-vuotiaita vanhuksia.

– Olen tehnyt viime aikoina muotokuvaprojekteja. Tätä ennen tein monikulttuurisen vanhustyön toimijoiden kanssa yhteistyössä etnistaustaisista ikäihmisistä näyttelyn. Teemana oli ikääntyminen vieraassa kulttuurissa. Siitä tuli idea jatkaa vähän samalla teemalla ja päätin kysyä, mitä pohjoiskarjalaisille ikäihmisille ja heidän arkeensa kuuluu, Juvonen avaa.

Juvonen kertoo, että näyttelyn tarkoitus on tuoda eletty elämä, kokemukset ja vanheneminen esille arvokkaana voimavarana.

36 tarinaa

Näyttelyssä kohdataan 36 erilaista vanhusta ympäri Pohjois-Karjalaa. Mukana on myös neljä outokumpulaista ikäihmistä. Muotokuvien lisäksi Juvonen on taltioinut haastateltavien tarinat yksiin kansiin, jossa pureudutaan jokaisen henkilön tarinaan.

– Halusin löytää projektiin erilaisia ihmisiä. Aktiiviset henkilöt löytyivät helposti hoitokotien kontaktien avulla, mutta halusin myös tavoittaa yksinäisiä ja kotona asuvia ihmisiä, Juvonen kertoo.

Valokuvaajamestariksi vuonna 2020 vuonna valmistunut Juvonen kertoo projektin opettaneen häntä monin tavoin.

– Tämä projekti antoi minulle valtavasti. Aina, kun tapasin uuden ihmisen olin hämmästynyt, miten kaikki ihmiset ovat niin ainutlaatuisia ja heidän polkunsa erilaisia. Monella on ollut isoja menetyksiä ja vaikeita aikoja, mutta silti heillä on leppoisa asenne elämään. Kolahti itsellekin se, että vastoinkäymisistä kyllä selviää, Juvonen kertoo.

Herättää keskustelua

Juvonen kertoo, että halusi näyttelyn herättävän keskustelua ja ajatuksia ikääntymisestä ilmiönä. Väestön vanheneminen herättää huolta sekä uhkakuvia ja ikääntyminen nähdään yleensä yhteiskunnassa rasitteena.

– Haluan tuoda esille myös sen, miten paljon ikäihmiset kohtaavat epäkohtia ja yksinäisyyttä. Eräs kuvattava sanoi, että heidän sukupolvensa on sopeutuvaista ja vaatimatonta. He eivät tee mitään rollaattorikapinaa vaan sopeutuvat tilanteisiin, Juvonen kertoo.

Näyttelyn tiimoilta Martat päättivät järjestää Outokummussa 20. syyskuuta keskustelutilaisuuden, jonne kutsutaan hyvinvoinnin, kulttuuriin ja kotipalvelun tehtäviä hoitavia henkilöitä keskustelemaan Outokummun ikäihmisten tilanteesta.

– Näyttely on ollut silloin vähän aikaa jo näytillä ja se on herättänyt ehkä erilaisia kysymyksiä ja kypsytellyt päättäjiä, outokumpulainen ja näyttelyssäkin esiintyvä Ritva Välttilä kertoo.

– Hienoa, jos näyttelyä käytetään vanhusten asioiden edistämisessä. Sellainen taka-ajatus tällä oli, että näyttely herättäisi keskustelua ja nostaisi vanhusten asioita esille enemmän, Juvonen kertoo.

Juvosta kiinnostaa ihminen, heidän tarinansa, ajan kuluminen ja ihmisten identiteettien kerrokset.

Juvosta kiinnostaa ihminen, heidän tarinansa, ajan kuluminen ja ihmisten identiteettien kerrokset. Kuva: Emmi Simonen

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta