play

Kela vei outokumpulaiselta Tomi Laurikaiselta tuet kuvitteellisten pelivoittojen takia - Laurikainen aikoo viedä asian tarvittaessa hallinto-oikeuteen

Tomi Laurikainen pitää Kelan tapaa tulkita pelivoittoja kohtuuttomana. Oikaisupyyntö asiasta on jo lähtenyt.

Tomi Laurikainen pitää Kelan tapaa tulkita pelivoittoja kohtuuttomana. Oikaisupyyntö asiasta on jo lähtenyt. Kuva: Pasi Huttunen

Pasi Huttunen

Outokumpulainen Tomi Laurikainen on päättänyt lähteä riitauttamaan Kelan linjausta pelivoittojen tulkinnasta toimeentulotukiharkinnassa.

Hänen tilanteensa on absurdi. Hän kertoo pelitilinsä olleen laskennallisesti kesäkuussa 118 euroa ja heinäkuussa 158 euroa miinuksella. Hän arvioi noina kuukausina siirtäneensä tilille rahaa noin 100 euroa kuussa. Suurin yksittäinen voitto tänä aikana on ollut 137 euroa.

– En tietenkään ollut sieltä mitään kotiuttanut, koska ei ollut mitään kotiutettavaa.

Vähän olen siitä yllättynyt kun tämä on niin selkeä, laskennallinen asia. Ei tässä pitäisi olla mitään moralisoitavaa.
Tomi Laurikainen

Kelan laskelman mukaan hänellä kuitenkin oli tukiharkintaan vaikuttavia pelivoittoja tältä ajalta lähes 5000 euroa. Laurikainen kertoo summan karttuneen niin, että hän on pelannut pokeria 20 euron panoksilla. Yleinen voittosumma on 40 euroa. Eli jos Laurikainen voittaa yhden noin viiden minuutin mittaisen erän, maalaisjärjellä ajatellen voittoja olisi 20 euroa, mutta Kelan tulkinnan mukaan voittoja on 40 euroa. Sitten hän saattaa hyvin hävitä seuraavan erän, jolloin pelitilillä on 20 euroa. Sitten hän ehkä voittaa taas seuraavan, jolloin tilillä on taas 40 euroa.

– Kelan tulkinnan mukaan minulla olisi tässä vaiheessa voittoja 80 euroa, Laurikainen ihmettelee.

Nopeatempoisessa nettipokeripelissä "voittosumma" kasvaa nopeasti suureksi, vaikka itse asiassa rahaa todennäköisemmin menee kuin tulee. Ja Laurikaiselta on "voittojen" vuoksi evätty toimeentulotuki seuraavilta kuukausilta. Hän kertoo, että päätöstä sentään kohtuullistettiin jonkin verran, mutta tiukkaa tekee taloudellisesti siitä huolimatta.

Periaatteessa pelitililtä on hyvin helppo katsoa, paljonko sinne on laitettu rahaa ja paljonko sieltä on rahaa kotiutettu. Todelliset voitot on siis hyvin helppo laskea. Kelan tulkinta on kaavamaisempi. Etuuspäällikkö Marja-Leena Valkonen Kelalta vahvistaa Kelan linjauksen.

– Toimeentulotuki on sosiaalihuoltoon kuuluva viimesijainen taloudellinen tuki. Toimeentulotuessa otetaan huomioon kaikki henkilön ja perheenjäsenten käytettävissä olevat tulot ja varat lukuun ottamatta laissa säädettyjä poikkeuksia. Pelivoitot ovat siten toimeentulotuessa huomioitavia tuloja. Pelivoitoista ei ole vähennetty pelaamiseen käytettyjä rahoja eikä tappioita, koska ne eivät ole toimeentulotuessa huomioitavia menoja. Ratkaisutyössä käytetään tapauskohtaista harkintaa myös pelivoittojen huomioimisessa, hän kertoo sähköpostitse.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ryhdyttyään selvittämään asiaa ja puhuttuaan siitä julkisesti Laurikainen huomasi, että ei ole kohtuuttomalta tuntuvan tilanteen kanssa yksin. Toimeentulotukeen liittyy edelleen yhteiskunnallinen stigma ja rahapelien pelaaminenkin nostattaa usein moralisoivaa kommentointia, joten asiasta puhuminen voi olla hankalaa. Se on myös saattanut nostaa kynnystä asian riitauttamiseen. Laurikainen aikoo katsoa asian loppuun saakka ja hakea tarvittaessa ratkaisun hallinto-oikeudesta.

– Nyt prosessi on siinä vaiheessa, että oikaisuvaatimus on mennyt Kelalle.

Esimerkiksi viikolla 38 oikaisuvaatimusten keskimääräinen käsittelyaika Kelalla oli 93,7 kalenteripäivää.

Hän on saanut tukea, mutta kohdannut myös moralisoivia kommentteja. Jopa viranomaistaholta kysyttiin, onko hänellä peliongelma.

– Vähän olen siitä yllättynyt kun tämä on niin selkeä, laskennallinen asia. Ei tässä pitäisi olla mitään moralisoitavaa.

Kelan linjaukset pelivoittojen tulkinnasta ovat ihmetyttäneet ennenkin. Aiemmin Kela esimerkiksi ennakoi tukiharkinnassa tulevia voittoja ja nämä saattoivat vaikuttaa tukiin. Tästä käytännöstä Kela luopui apulaisoikeusasiamiehen ärähdettyä asiasta.

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta