Julkaistu    |  Päivitetty 

Pääkirjoitus: Kauppa jäi kaukaiseksi valtuutetuille

Outokummun kaupunginvaltuusto päätti luopua ainakin toistaiseksi Outokummun Energian myynnistä. Äänestystulos jakoi valtuuston kannat lähes kahtia, vaikka asiaa on valmisteltu pitkään ja neuvotteluissa energiayhtiön kauppahintaakin saatiin hilattua yli viidenneksellä ylöspäin alun perin tarjotusta. Vielä kaupunginhallituksessa päättäjät olivat selkeästi myyntiajatuksen takana.

Valtuustokeskustelussa selvisi, että osa valtuutetuista oli valmis myymään yhtiön nyt kun se on taloudeltaan kunnossa ja kiinnostaa ostajia. Osa taas näki yhtiön olevan tarpeellinen viimeistään Outokummun kaupungin itsenäisyyden takeena, vaikka kaupoista saatavia euroja kuvattiin myös samoin takeiksi itsenäisyydelle.

Valtuutetuille on kerrottu paljon julkisuudessa ollutta enemmän arvioita Outokummun Energian tulevaisuudesta. Valtuustossa myös myyntiä vastustaneet valtuutetut myönsivät, että yhtiöllä on edessään vaikeita aikoja ja työttä tulevaisuutta ei tehdä kaupunginkaan omistuksessa.

Miksi valmiiksi neuvotellut kaupat sitten jäivät toteutumatta? Kyse lienee lopulta siitä, että osa valtuutetuista jäi edelleen liian epäilevälle kannalle kauppojen valmistelun yksityiskohdista ja kauppojen vaikutuksista tulevaisuudessa. Tätä puhetta riitti kauppakumppanien vakuutteluista huolimatta viime viikkoina.

Nyt kaupat voidaan toistaiseksi unohtaa ja yhtiö saa rauhaa toimintansa kehittämiseen aidosti paikallisena toimijana. Paikalliset asiakkaat taas ovat itse mahdollistamassa tämän tai myyntipuheisiin voidaan joutua uudelleen selvästi huonommassa taloudellisessa tilanteessa.

Kommentoi