Julkaistu 

Pääkirjoitus: Poliisiaseman säilyminen on myönteinen uutinen

Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) vahvisti viime viikolla ennen uuteen ministeripestiinsä siirtymistä outokumpulaisittain mieleisen päätöksen. Lakkautusuhan alla ollut Outokummun poliisiasema säilyy.

Päätös on oikeudenmukainen ja odotettu, mutta samalla myös yllättävä. Pienemmillä paikkakunnilla kun on ehditty tottua ajatukseen, että kerran ilmoitettu suunnitelma viedään aina käytäntöön ja palvelut keskittyvät suurempiin taajamiin.

Myönteisen viestin asiassa tuokin se, että jossain kohti pienten paikkakuntien palveluilla on vielä merkitystä ja yhtäältä se, että vaikuttamisen mahdollisuuksia on yhä olemassa. Valitettavan monessa tapauksessa valtion suunnitelmat supistamisista ja heikennyksistä ovat edenneet junan lailla. Outokummun poliisiasemankin tapauksessa moni ehti olla jo varma, että lakkautusaikeita ei käännä enää mikään.

Samalla päätös kertoo, että todellisen palvelun tarve ja merkitys ymmärretään asiakkaan kannalta.

Vaikka poliisinkin palveluissa on kehitetty viime vuosina monia erilaisia verkkoasiointimahdollisuuksia, niin kaikkia palveluita sinne ei saada. Varsinkin lupapalveluissa esimerkiksi aseisiin liittyvien lupien keskittäminen Joensuun tai Kuopion poliisiasemille olisi lopulta myös turvallisuusriski. Aseita pitäisi kuljettaa tarpeettomasti pitkiä matkoja viranomaisten tarkastettaviksi.

Muistettava on myös se, että poliisin näkyminen paikkakunnalla luo turvallisuuden tunnetta.

Kommentoi